Titkos kínai börtönöket találtak jogvédők

Vágólapra másolva!
Illegális, fekete börtönnek nevezett állami intézményeket lepleztek le Kínában, ahova főleg a panasszal élő kínai átlagembereket zárják be - állítja a Human Rights Watch emberjogi szervezet. A jogvédők szerint a rabokat gyakran hónapokig nem engedik ki és fogva tartásuk okát sem közlik velük.
Vágólapra másolva!

Több jogellenesen működő fogház van Kínában, ahol akár hónapokig is fogva tartanak embereket - állítja a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet. A szervezet szerint a fekete börtönöknek hívott központok gyakran államilag működtetett szállodákban, kórházakban vagy pszichiátriai intézetekben vannak.

A fogvatartottak között sok a vidéki átlagember, többen közülük azért utaztak Pekingbe, hogy benyújtsák panaszaikat a központi hatóságoknál valamilyen őket ért sérelem miatt. A kormányzati szerveknek az lenne a feladatuk, hogy országszerte segítsék orvosolni az átlagemberek problémáit. Az emberjogi csoport Egy sikátorban a pokolban című jelentése szerint gyakran az utcáról viszik be az embereket, miután megérkeznek a fővárosba.

A HRW 38 korábbi fogvatartottat kérdezett meg a jelentéshez. Beszámolóik szerint előfordult, hogy elvették a holmijukat, megverték őket és nem árulták el nekik, miért tartják őket fogva. Egyikük azt mondta, hogy amikor megkérdezte, miért van benn, az őrök megverték, megrugdosták és azt mondták neki, hogy megölik.

Kína rendszerint tagadja az ilyen vádakat - írja a BBC -, most viszont még az állami irányítású média is beszámolt a fekete börtönök létezéséről. A China Daily múlt héten közölt egy riportot egy fekete börtönben szolgáló őr tárgyalásáról: a férfit azzal vádolják, hogy megerőszakolt egy húszéves női rabot.