Helikopterrel kereshetik a Himalájában eltűnt magyarokat

Vágólapra másolva!
A levegőből is keresni fogják a Himalájában eltűnt magyar hegymászókat, miután a kínai hadsereg helikopter bevetésére adott utasítást - közölte a pekingi magyar főkonzul. A hegyi mentők eddig sikertelenül keresték az eltűnt magyarokat, a kutatásról napok óta nem tudni semmit.
Vágólapra másolva!

Helikopterrel fogja keresni a Himalájában eltűnt magyar hegymászókat a kínai hadsereg - közölte Sárközy Péter pekingi magyar főkonzul vasárnap. A légi jármű bevetésére már kiadták az utasítást, de nem tudni, hogy meg is kezdődött-e a kutatás, mert napok óta nem érkeznek hírek Szecsuan tartományból.

A pekingi főkonzulátus egyelőre képtelen kapcsolatba lépni az eltűnt hegymászók után kutató illetékesekkel, a korábban megígért rendszeres fax-tájékoztatás pedig nem érkezik meg. A főkonzul szerint így a folyamatosan érdeklődő, kétségbeesett hozzátartozóknak sem tudnak felvilágosítást nyújtani. (A hegymászók eltűnéséről korábbi cikkükben, itt olvashat.)

A négy magyar hegymászónak, akik egy eddig meg nem hódított csúcsra szerettek volna feljutni, október 31-ig kellett volna visszaérkeznie Csengtuba, Szecsuan tartomány székhelyére. Korábban arról érkezett jelentés, hogy a tibeti hegyi mentők már 5000 méterre jutottak azon a sziklás hegyen, ahol a magyarok holmiját megtalálták.

A mentők azonban a hóesés, illetve a leesett hó miatt nem jutottak eredményre. Helikopter bevetését akkor a kínai hatóságok, szintén az időjárási viszonyokra hivatkozva, nem tartották lehetségesnek.