Putyin az EU-val fizettetné az ukrán gázszámlát

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz kormányfő felszólította az Európai Uniót, hogy nyújtson anyagi segítséget Ukrajna számára egy újabb gázválság elkerülése érdekében. Putyin egy nappal az után közölte ezt, hogy figyelmeztette az EU-t, Moszkva szerint Ukrajnának ismét gondjai vannak a gázszállítások kifizetésével.
Vágólapra másolva!

"Pénzük van, csak ne garasoskodjanak, fizessenek egy keveset" - mondta Vlagyimir Putyin orosz kormányfő Lars Lokke Rasmussen dán kormányfővel tartott találkozóját követően újságírók előtt Moszkvában. Putyin ezzel arra célzott, hogy szerinte az EU-nak segítséget kellene nyújtania Ukrajnának, hogy az ki tudja fizetni az orosz gázszállításokat. Azt nem egyértelműsítette, hogy az általa emlegetett "egymilliárdocskát" milyen pénznemben értette.

Évről évre visszatérő probléma az orosz-ukrán gázvita, amely idén év elején is fennakadást okozott az európai ellátásban. Putyin vasárnap jelezte, hogy ismét problémák lehetnek, és erről tájékoztatta az EU soros elnökségét betöltő Svédország miniszterelnökét, Fredrik Reinfeldtet.

Putyin szerint Ukrajnának ismét gondjai vannak az Oroszországtól vásárolt gáz kifizetésével. Ukrajna az orosz gáz egyik fő tranzitországa, az Európába szállított orosz gáz jelentős része ukrán területen halad át, és saját magának is jelentős menyiségű orosz gázt vásárol.

A korábbi viták alapja az volt, hogy Oroszország jelentősen felemelte az Ukrajnának eladott gáz árát. Az oroszok és ukránok egymást vádolták, az ukránok szerint Oroszország zárta el az Európa felé tartó gázvezetékeket, az oroszok viszont Ukrajnát vádolták azzal, hogy fizetés nélkül megcsapolta és ellopta az Európának szánt gázt.