Észak-Koreának üzent Szöulból Obama

Vágólapra másolva!
Észak-Korea atomprogramja állt a középpontban Barack Obama amerikai elnök dél-koreai látogatásán. Obama vissza akarja csábítani az észak-koreaiakat a tárgyalóasztalhoz, és ennek elérésére megbízottat küld a sztálinista országba december elején.
Vágólapra másolva!

Jelentős gazdasági segítséget helyezett kilátásba Barack Obama amerikai elnök és Li Mjung-bak dél-koreai államfő, hogyha Észak-Korea visszatér az atomprogramjáról szóló tárgyalásokhoz - írja a BBC. Obama azt is bejelentette, hogy atomügyi küldöttje, Stephen Bosworth december 8-án Phenjanba látogat. Az amerikai elnök ázsiai körútjának újabb állomásaként érkezett Szöulba, korábban járt Japánban, Szigapúrban és Kínában is (a kínai látogatásáról szóló cikkünket itt olvashatja).

Jó barátjának nevezte a dél-koreai elnököt Obama, akit út mentén álló tömegek és egy ajándéknak szánt tékvandóruha és tiszteletbeli fekete öv fogadott a távol-keleti országban. A biztonságra 13 ezer rendőr és katona felügyelt, azonban az Amerika-párti tüntetők sokkal többen voltak, mint az ellenzők, ezért a hatóságoknak nem is kellett közbelépniük.

"Li elnökkel egyetértünk abban, hogy megtörjük azt a múltban gyökerező szokást, hogy Észak-Korea provokatívan viselkedik, aztán vissza akar térni a tárgyalóasztalhoz (...) és közben azt keresi, hogy tud újabb engedményeket kicsikarni" - kritizálta Obama Phenjant. Az amerikai elnök viszont reménykedett, hogy Észak-Korea elfogadja a tárgyalásra szólító javaslatot, és javít lakosságának életminőségén.

Észak-Korea októberben közölte, hajlandó visszatérni az atomprogramjáról szóló tárgyalásokhoz, de csak az Egyesült Államokkal hajlandó leülni egy asztalhoz. Phenjan még áprilisban hagyta ott a hatoldalú tárgyalásokat, amelyek a két Korea, az Egyesült Államok, Kína, Oroszország és Japán részvételével zajlottak. Azóta Észak-Korea végrehajtott kísérleti atomrobbantásokat és rakétakilövéseket.