Kimaradt Kirkuk az iraki választási törvényből

Vágólapra másolva!
Megszavazta az iraki parlament az ország választási törvényét, amely lehetővé teszi, hogy jövő januárban parlamenti választásokat tartsanak. A jogszabály komoly vitákat szított, mert nem tudta rendezni az észak-iraki Kirkuk hovatartozását: ezt végül ki is hagyták a törvény szövegéből.
Vágólapra másolva!

Az iraki parlament vasárnap este elfogadta azt a törvényt, amelynek alapján jövő év elején sor kerülhet a következő törvényhozási választásokra. A törvényt a szavazáson jelen lévő 195 képviselő közül 141 támogatta.

A jogszabály elfogadását több heti belpolitikai vita előzte meg arról, hogy az észak-iraki Kirkuk városa hová tartozzék. A kurdok autonóm régiójukhoz szeretnék csatolni a kőolajban gazdag, 900 ezer ember lakta várost, míg az arabok és türkmének azzal vádolják a kurdokat, hogy tömegesen telepednek le Kirkukban az etnikai arányok megváltoztatásáért.

A jövő évi parlamenti választás fontos próbája annak, hogy sikerül-e stabilizálni a vallási konfliktusokkal terhelt országot, miközben az Egyesült Államok arra készül, hogy kivonja csapatait a 2003 óta megszállt országból. A január 16-ra kiírt választás körüli viharok amerikai hivatalos körök szerint kétségessé tették a csapatcsökkentés eredeti menetrendjét.

A most megszavazott törvény végül nem tér ki a kirkuki választás részleteire. A vasárnapi parlamenti voksolás előtt a képviselők elutasították az ENSZ és a Nemzetbiztonsági Politikai Tanács által kidolgozott kompromisszumos javaslatokat. A tanács élén a síita Núri ál-Maliki kormányfő és a kurd elnök, Dzsalal Talabani áll.