Egykori ügynökök ülnek a bolgár kormányban

Vágólapra másolva!
Három egykori titkosügynök is került a bolgár kormányba miniszteri vagy miniszterhelyettesi posztra - derült ki a kormánytagok kötelező átvilágítása után. Az ország miniszterelnöke szerint ez nem probléma, hiszen a kormánytagok nem besúgók, hanem a titkosszolgálat rendes tisztjei voltak.
Vágólapra másolva!

Három politikus is fennakadt a kormány tagjainak kötelező átvilágításán Bulgáriában, miután kiderült, hogy az egykori kommunista titkosszolgálatnak dolgoztak - adta hírül szerdán az illetékes bizottság Szófiában. A vizsgálat szerint ügynökmúlttal rendelkezik a bolgár külügyminiszter-helyettes, a belügyminiszter-helyettes és a határon túli bolgárokért felelős miniszter is.

Kraszimir Kosztov külügyminiszter-helyettes 1989 és 1991 között Norrisz fedőnév alatt a külföldi hírszerzés titkos ügynöke volt, Pavlin Dimitrov belügyminiszter-helyettes pedig rendőri feladatokat látott el a szolgálatnál. Bojko Boriszov kormányfő védelmébe vette őket, mivel szerinte a miniszterek a titkosszolgálat rendes alkalmazottai, tisztjei, nem pedig besúgók voltak.

A határon túli bolgárokért felelős miniszterről, Bozsidar Dimitrovról, hosszabb ideje tudni lehetett, hogy a titkosszolgálat ügynöke volt. Ő maga soha nem csinált titkot ügynöki múltjából, sőt büszke volt arra, hogy kémelhárítóként "hazáját szolgálta".

A mostani átvilágítást végző bizottság összesen 47 kormánytagot vizsgált meg, akik közül nyolcan 16 évesnél fiatalabb voltak 1989-ben, és ezzel be sem kerültek a bizottság látószögébe.