Régi lovasiskolában volt a CIA titkos litván börtöne

Vágólapra másolva!
Lovasiskola és kávézó működött valaha abban az épületben, amelyet a CIA 2004-2005-ben börtönként használt - jelentette az amerikai ABC News. A litván kormány nem ismeri be, hogy ilyesmit engedett volna, bár hajlanak rá, hogy kivizsgálják az ügyet.
Vágólapra másolva!

A CIA egy litván lovasiskolában működtette egyik titkos tengerentúli börtönét - derítette ki az amerikai ABC News. A hírportál egy litván kormányzati tisztviselőre és egy egykori amerikai hírszerzési dolgozóra hivatkozva ír a titkos börtönről, amely a főváros, Vilnius mellett volt. A börtönben kínzásokra is alkalmas eszközök is voltak a beszámoló szerint.

"A börtönben történt cslekedetek törvénytelenek voltak" - mondta az ABC-nek John Sifton emberjogi kutató. Szerinte a kínzás különböző formáit alkalmazták: alvásmegvonást, falhoz állítást és fájdalmas testpozíciókat. Az Elite LLC nevű vállalat, amelyet a CIA alapított, 2004-ben vette meg az épületet, majd alakította át a foglyok elhelyezésére. Litvánia az ABC szerint még 2002-ben egyezett bele, hogy a területén CIA-börtön létesüljön.

Korábban az épületben egy helyi család által üzemeltetett lovasiskola és kávézó működött. Az épület 20 kilométerre található Vilniustól, egy olyan tehetős elővárosban, ahol több kormányzati tisztviselő is lakik. Az épületet úgy alakították ki, hogy gyakorlatilag egy házat építettek a házon belül, amit cellákra és egy kínzószobára osztottak. A börtönnek saját áramellátása volt.

A helyiek nem kérdezhettek semmit, az őrök minden érdeklődőt elküldtek. Az őröket 90 naponta lecserélték az ABC szerint, amely CIA-tisztviselőkre hivatkozva azt jelentette, hogy nyolc rabot tartottak fogva a titkos börtönben, amelyet 2005-ben zártak be. A litván kormány tagadta a börtön létezését, de idén augusztusban vizsgálatot ígértek, és bocsánatkérést, ha kiderül, hogy igaz a hír.

Richard Clarke, a Fehér Ház egykori terrorizmusellenes vezetője azt mondta az ABC-nek, hogy a kis európai országok különösen hálásak voltak George W. Bush kormányának, hogy felvételt nyertek a NATO-ba. Épp ezért bármilyen szívességet megtettek Amerikának. A litvánon kívül valószínűleg Lengyelországban, Romániában, Thaiföldön, Marokkóban és Afganisztánban is lehettek titkos CIA-börtönök.