Oroszország felforgatását ígéri Medvegyev

Vágólapra másolva!
Az orosz gazdaság és társadalom teljes megújítását ígérte szokásos éves programbeszédében Dmitrij Medvegyev orosz elnök, aki szerint a nagy orosz állami vállalatoknak nincs jövőjük. Tudásalapú gazdaságot, átláthatóságot és korrupció elleni harcot akar a Putyin-féle irányvonaltól láthatóan távolodó Medvegyev.
Vágólapra másolva!

A szovjet modell nem működik tovább - jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz elnök éves programbeszédében, amelyben az orosz gazdaság és a társadalmi viszonyok teljes átalakítását ígérte. Medvegyev szerint Oroszország túlélése a demokratikus intézményekre alapuló gyors modernizáción múlik - írja a BBC.

A tavaly tavasszal hivatalba lépett elnök szerint olyan gazdaságot kell kialakítani, amely nem a nyersanyagokra, hanem az egyedi tudásra alapul, az új termékekre, technológiákra. Azt mondta, nem egy olyan társadalomra van szükség, amelyben "a vezetők gondolkodnak és döntenek mindenki helyett", hanem "az okos, szabad és felelős emberek társadalmára".

A konkrétumok között említette, hogy a nem hatékonyan működő állami óriásvállalatokat át kell alakítani és az elszámoltathatóságra, valamint átláthatóságra kell törekedni. Hangsúlyozta, hogy a kormánynak is átláthatóbbnak kell lennie.

Medvegyev hatalmas jelentőségű változásokat hirdetett meg, és ha ezeket megvalósítja, akkor az sok szempontból szakítást jelent elődje, Vlagyimir Putyin politikájával. A helyzetet bonyolítja, hogy Putyin jelenleg a miniszterelnöki széket tölti be, és a tavalyi elnökválasztáskor a legtöbb politikai elemző azt gondolta, hogy Medvegyev valójában csak Putyin strómanjaként fog dolgozni.

Az államfő azonban láthatóan igyekszik bizonyítani önállóságát, bár programjának nagy része egyben a megkerülhetetlen gazdasági válságra adott válasz. A globális visszaesés ugyanis keményen sújtja Oroszországot, és rámutatott arra, hogy lakossági életszínvonal emelkedését is hozó gazdasági erősödés nem a fejlesztések, hanem a hatalmas nyersanyagkészlet kihasználásának eredménye volt.