Új telepépítéssel borzolja a kedélyeket Izrael

Vágólapra másolva!
Jeruzsálem déli részén, a megszállt területeken akar zsidó telep építésébe fogni Izrael. A 900 épülettömb felhúzását ellenzi az Egyesült Államok és az ENSZ is. Izraelen kívül minden szereplő a békefolyamat lefékeződésétől tart.
Vágólapra másolva!

Kilencszáz újabb háztömböt akar felhúzni Izrael Kelet-Jeruzsálemben, miközben a tervet élesen ellenzi az Egyesült Államok és az ENSZ is. Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője és Ban Ki-mun ENSZ-főtitkár közölték, hogy a lépés gátolhatja az izraeli-palesztin béketárgyalások folytatását.

Az izraeli belügyminisztérium döntése szerint a Gilo nevű telepet bővítenék, amely olyan területen áll Kelet-Jeruzsálem déli részén, amelyet Izrael 1967-ben foglalt el, és később hivatalosan is Jeruzsálemhez csatolták. A nemzetközi jog szerint tiltott megszállott területen településeket létesíteni - emlékeztet a BBC.

Gibbs az Egyesült Államok csalódottságát fejezte ki az építkezés terve miatt, és elmondta, hogy semelyik oldalnak sem szabad veszélyeztetnie a tárgyalások folytatását. Utoljára szeptemberben kritizálta Barack Obama amerikai kormánya az izraeliek ciszjordániai telepépítési terveit.

A BBC washingtoni tudósítója szerint az USA-ban sokan úgy gondolják, hogy Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő sikeresen hárította el Obama elnök próbálkozását a telepépítések leállítására és a békefolyamat előmozdítására. Azonban akadnak olyan washingtoni megfigyelők is, akik szerint korai lenne leírni Obama törekvéseit. Netanjahunak ugyanis több problémát okozhat hosszú távon, ha fagyosabbá válik az Amerikával való kapcsolata.

Az amerikai és ENSZ-tiltakozásokra válaszul Netanjahu annyit mondott az izraeli katonai rádiónak, hogy Gilo "Jeruzsálem integráns része". Ugyanakkor Mark Regev kormányszóvivőn keresztül azt is közölte, hogy "el akarja fogadni a lehető legnagyobb önmérséklet politikáját a ciszjordániai bővítésre, de ezt csakis Ciszjordániára alkalmazza" - mondta Regev.

Jelenleg közel félmillió izraeli él több mint száz olyan telepen, amelyeket a megszállt övezetekben építettek. A BBC szerint a gilói építkezés lenne a legnagyobb telepbővítés, mióta Netanjahu megalakította kormányát. A 900 lakóegységben négy- és ötszobás lakások lesznek. Ugyanakkor az izraeli belügyminisztérium valószínűtlennek tartja, hogy 3-4 éven belül elkezdjék az építést. Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke válaszul közölte: a terv "egy újabb lépés, ami azt mutatja és bizonyítja, hogy Izrael nem áll készen a békére".