Kiadja Ausztrália a háborús bűnökkel vádolt Zentait

Vágólapra másolva!
Ausztrália engedélyezte a háborús bűnökkel vádolt Zentai Károly kiadatását Magyarországnak. Az idős férfinak két hónapja van arra, hogy a döntés ellen fellebbezzen. A kiadatás nem jelenti automatikusan Zentai bűnösségét - hangsúlyozta a döntést bejelentő ausztrál miniszter.
Vágólapra másolva!

Ausztrália engedélyezte Zentai Károly (lakóhelyén, Ausztráliában Charles Zentaiként használja a nevét) Magyarországnak való kiadatását - jelentette be csütörtökön az ausztrál belügyminiszter. Brendan O'Connor azt mondta, hogy a 88 éves Zentainak két hónapja van arra, hogy fellebbezzen a döntés ellen. A miniszter ugyanakkor kijelentette, hogy a kiadatás jóváhagyása nem jelenti automatikusan Zentai bűnösségét. "Az dőlt el, hogy Zentai úr az ausztráliai kiadatási szabályokkal és a nemzetközi kötelezettség-vállalásokkal összhangban átadható-e Magyarországnak" - fogalmazott O'Connor.

Zentai Károly a gyanú szerint a II. világháború idején, 1944-ben Budapesten, két katonatársával együtt megölte Balázs Pétert, mert a 18 éves fiatalember nem viselte a zsidók megkülönböztetésére előírt sárga csillagot. A feltevések szerint Zentai a náci Németországgal szövetséges magyar hadsereg tagjaként követte el a gyilkosságot. A háború után Ausztráliába emigrált férfi tagadta a vádat és az elmúlt időszakban több lehetőséget megpróbált, hogy elkerülje a kiadatást.

Zentai Károlyra 2004-ben bukkantak a háborús bűnösök felkutatására specializálódott Simon Wiesenthal Központ nácivadászai. Kiadatási kérelmét 2005-ben juttatta el a magyar Külügyminisztérium az illetékes ausztrál hatóságoknak. A Perth-ben élő Zentai mostanáig különböző kérelmek segítségével sikeresen elkerülte a kiadatást.