A földön kívüli életről tanácskoztak a Vatikánban

Vágólapra másolva!
A földön kívüli élet lehetőségéről, és az ezek által felvetett teológiai kérdésekről tartott ötnapos konferenciát a Vatikán. A találkozó illeszkedik XVI. Benedek pápai programjába, melynek a hit és az értelem közötti kapcsolat erősítése az egyik célja.
Vágólapra másolva!

Az élet eredetéről, a földön kívüli élet lehetőségéről, és az ezek által felvetett teológiai kérdésekről tartott ötnapos konferenciát a Vatikán.

"Az élet eredetére és a földön kívüli életformákra vonatkozó kérdések nagyon helyénvalóak és komoly megfontolást érdemelnek" - mondta kedden José Gabriel Funes csillagász-pap, a Vatikáni Csillagvizsgáló igazgatója.

A konferenciára több mint 30 csillagász, fizikus, biológus és más tudós érkezett az Egyesült Államokból, Franciaországból, Nagy-Britanniából, Svájcból, Olaszországból és Chiléből, köztük sokan nem katolikusok. A tudományos találkozó, melyet 2005-ben hasonló témájú konferencia előzött meg, illeszkedik XVI. Benedek pápai programjába, melynek a hit és az értelem közötti kapcsolat erősítése az egyik célja.

A modern tudomány felé való nyitás volt a jezsuita Funes egyik tavalyi nyilatkozata is, melyet a vatikáni L'Osservatore Romano nevű lapnak adott. Ebben az argentin tudós-pap kijelentette, hogy a földön kívüli életformákban való hit nem zárja ki az Istenben való hitet. Ha ugyanis kizárnánk ennek lehetőségét, az olyan lenne, mintha korlátoznánk Isten teremtő szabadságát - érvelt.

Funes akkor kitért arra a bonyolult teológiai kérdésre is, hogy ha valóban léteznek földönkívüliek, ők is megváltásra szorulnak-e. A pap szerint "ha léteznek földönkívüli lények, nem biztos, hogy szükségük van a megváltásra. Elképzelhető, hogy teljes barátságban maradtak teremtőjükkel, így nem követték el az eredendő bűnt".