Vágólapra másolva!
Eddig 3900 ember halt meg az Egyesült Államokban az újinfluenza miatt - közölte csütörtökön az amerikai járványügyi központ. A vírus 22 millió amerikait fertőzött meg. Az újinfluenza főként a fiatalokat támadja meg: amíg egy hagyományos influenzajárványban Amerikában 82 gyerek hal meg, addig a H1N1 miatt már 540 amerikai gyerek halt meg.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hat hónapban 3900 ember - köztük 540 gyerek - halt meg az újinfluenza miatt az Egyesült Államokban - írta csütörtökön a CNN az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központra (CDC) hivatkozva.

A CDC becslései szerint az Egyesült Államokban 22 millió embert fertőzött meg a H1N1 vírus, közülük 98 ezer szorult kórházi ápolásra. Nyolcmillióra tehető azon 18 év alatti gyerekek száma, aki megfertőződtek, közülük 36 ezret ápoltak kórházban, 540-en pedig meghaltak.

A CDC közölte: nem arról van szó, hogy a járvány súlyosbodna, hanem arról, hogy időbe telik a szövetségi államokból érkező adatok feldolgozása. A közölt adatok nem pontos számok, hanem olyan becsült adatok, amelyekre több állam részletes kimutatásai alapján következtetnek.

Anne Schuchat, a CDC elnöke a CNN-nek azt mondta: az újinfluenza okozta az Egyesült Államokban a legtöbb megbetegedést az 1918-as spanyolnátha óta, de közel sem okozott annyi halálos megbetegedést, mint a spanyolnátha.

Amerikában egy átlagos influenzajárvány idején 36 ezren halnak meg, 200 ezer ember kerül kórházba, a megbetegedések 90 százaléka a 65 év feletti népességet érinti. A H1N1 esetében azonban a fertőzések és súlyos esetek 90 százaléka a fiatal felnőtteket és gyerekeket érinti. Hagyományos influenzajárvány idején Amerikában 82 gyerek hal meg, most viszont már 540 a gyerek áldozatok száma.

Az emberről emberre is terjedő H1N1-vírustörzs idén áprilisban bukkant fel Mexikóban, az új betegséget először mexikói influenzának, majd sertésinfluenzának nevezték, végül hivatalosan az újinfluenza nevet kapta. A járványt nem sikerült megállítani a mexikói határoknál, június elejére már több országban regisztráltak megbetegedéseket. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) június 11-én világjárványnak minősítette az újinfluenza terjedését - megjegyezve, hogy gyorsasága ellenére az esetek legnagyobb része nem súlyos.

A H1N1-járványról szóló összes cikkünket itt találja meg.