Vágólapra másolva!
A mentőcsapatok sok helyre még el sem jutottak a két földrengés által sújtott Szumátrán. A katasztrófa áldozatainak száma már meghaladja az 1100-at, de a mentők szerint ez növekedni fog - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb 1100 ember vesztette életét a Szumátra szigetén pusztító szerdai földrengésben - közölte John Holmes, az ENSZ illetékese a BBC szerint. Holmes szerint sok százan megsebesültek, de várhatóan a sérültek és az áldozatok száma is emelkedni fog.

A mentőcsapatok éjszaka is túlélők után kutattak, próbálták elbontani a több száz leomlott ház törmelékeit. A BBC szerint az idő előrehaladtával válik egyre inkább nyilvánvalóvá a földrengés által végzett pusztítás mértéke.

A földrengés által leginkább sújtott városnak, a 900 ezres Padangnak vannak olyan részei, amit a mentőcsapatok egyelőre megközelíteni sem tudtak - írja a BBC. Az első élelmiszert szállító repülők csütörtökön reggel értek a térségbe, de a segély egyelőre nagyon kevés, nem tudják kielégíteni a szerencsétlenül járt emberek igényeit. Itt nézhet képeket a katasztrófa sújtotta területekről.

Padangban egy iskola is összedőlt. Egy helyi asszony azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy azonnal az iskolához sietett az első rengés után, mert 14 éves lánya is az épületben volt. "Még nem voltam otthon, tovább imádkozom a lányom életéért" - mondta. Az iskola romjai alatt eddig nyolc halottat és kilenc túlélőt találtak.

Az ENSZ egyik, a helyszínen tartózkodó, a mentésben részt vevő munkatársa azt mondta, hogy sem a felszerelés, sem a mentésben résztvevők száma nem elegendő, a katasztrófa túl kiterjedt és súlyos. A BBC szerint egy kórház is összedőlt a városban, ezért sok orvos a parkokban felállított sátrakban, piszokban és sárban próbálja menteni a sérülteket.

A magyar kormány mentőcsapatot indít a földrengés által sújtott térségbe. A 12 főből álló speciális városi kutató-mentő csapat 5 napra elegendő élelmiszerrel, ivóvízzel és gyógyszerrel felszerelkezve indul útnak. A mentőcsapat várhatóan 4-6 napot tölt a részére kijelölt mentési zónában.

Két rengés rázta meg a szigetet

Szerdán 7,6-es erősségű földrengés rázta meg Szumátrát, amelyet egy újabb, a Richter-skála szerint 6,8-as erősségű rengés követett az Indonéziához tartozó szigeten. Az első információk arról szóltak, hogy pár tucat ember meghalt, több ezren pedig a romok alatt rekedtek, de a hatóságok nehezen tudtak kapcsolatba lépni a katasztrófa sújtotta területekkel, a mentést pedig esőzés nehezíti.

Indonéziai tisztviselők szerint ez a földrengés az egyik legsúlyosabb volt Indonéziában az utóbbi években, és talán még erősebb, mint az a 2006-os yogyakartai rengés, amelynek következtében több mint ötezer ember halt meg.

Az első földrengés epicentruma a sziget partjától mintegy ötven kilométerre északnyugatra, Padang város mellett volt, itt épületek dőltek össze, hidak szakadtak le és nincs áramellátás sem - írja a BBC. A Reuters szerint a víz is elöntötte a várost, mert a földrengés miatt a vízvezetékek eltörtek.

A 900 ezer embernek otthont adó városban és a környékbeli településeken kitört a pánik, a lakók kiszaladtak az épületekből, a telefonos összeköttetés az egész várossal megszakadt. Számos hotel összedőlt - közölte Rahmat Triyono, az indonéz geofizikai és metorológiai intézet illetékese az AFP hírügynökséggel. Egy padangi túlélő azt mondta a Reutersnek, hogy azon nyomban segítségre van szükségük: "Élelem és gyógyszer kell nekünk. A házaink összeomlottak".