H1N1-gyanús járvány van Nyugat-Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Súlyos légúti megbetegedéses járvány tört ki Ukrajna nyugati részén, egyes esetekben kimutatták a H1N1-es típusú új influenza jelenlétét is a beteg szervezetében. Eddig harmincan haltak bele a betegségbe Ukrajnában, ezen belül ketten Kárpátalján. Közben Németországban négyre emelkedett az új vírus halálos áldozatainak száma.
Vágólapra másolva!

Nyugat-Ukrajna három régiójában is járvány tört ki, súlyos légúti megbetegedéseket észleltek Ivano-Frankiv, Lviv és Ternopil régiókban is - közölte az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala nemzetközi járványügyi forrásokra hivatkozva.
Az ÁNTSZ munkatársai folyamatosan követik a járvány alakulását a magyar-ukrán határ mentén és Ukrajnában is. A tisztifőorvosi szolgálat szerint nincs szükség rendkívüli intézkedésre.

A Kárpátalja megyei egészségügyi főosztály adatai szerint az influenzaszerű megbetegedések száma a régióban meghaladta a hétezret. Az influenzás tünetekkel csütörtökön orvoshoz fordult 1300 beteg 60 százaléka iskoláskorú gyermek. Kórházi kezelésre ezen a napon 64 pácienst utaltak be - közölte az ungvári Zakarpattya.net.ua hírportál.

Kárpátalja egyike annak a kilenc nyugat-ukrajnai megyének, amelyekben a kormány egészségügyi zárlatot, ezen belül háromhetes iskolai szünidőt, tömegrendezvény-tilalmat és utazási korlátozást rendelt el az influenza gyors terjedése miatt. A Magyarországgal szomszédos ukrajnai megyében eddig ketten haltak meg influenzában, egy 40 és egy 48 éves férfi.

Október 19. óta Ukrajna nyugati részén 38 ezer ember betegedett meg, közülük 951-en kerültek kórházba. A járvány eddig 30 halálos áldozatot követelt, közülük egy még gyermekkorú volt. Az ukrán egészségügyi minisztérium közölte, hogy laboratóriumi vizsgálatok kimutatták a H1N1 típusú influenzavírus jelenlétét egyes betegekben. A betegektől vett minták közül 11-nél igazolták a vizsgálatok, hogy a H1N1-es vírus okozta a betegséget.

Már négy halott Németországban

Újabb halálos áldozatot követelt az új influenza Németországban. Pénteki hivatalos bejelentés szerint egy 48 éves nő halt meg vírusfertőzés következtében. Az országban ő az új típusú influenza negyedik áldozata, azonban az első olyan személy, aki más betegségben nem szenvedett. A korábbi három áldozat esetében a H1N1-vírus különböző betegségek miatt legyengült szervezeteket támadott meg.

Németországban a hét eleje óta tart az országos oltási akció, amelynek keretében - első menetben - a tűzoltókat és a rendőröket, az orvosokat és az egészségügyi alkalmazottakat, valamint a krónikus betegségekben szenvedőket oltják be.

A terhes nők beoltását az oltóanyag mellékhatásai miatt későbbre halasztották, illetve a sürgős esetekre azt ajánlották, hogy az érintettek csak az orvossal lefolytatott konzultáció után oltassák be magukat. Az első néhány napban kevesen éltek az oltás lehetőségével. A hírek szerint az érintettek mintegy 20 százaléka oltatta csak be magát.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken kiadott legfrissebb jelentése szerint egy hét alatt mintegy 14 százalékkal nőtt, és 5712-re emelkedett az új típusú influenza halálos áldozatainak a száma a világon.

A téli szezon közeledtével a helyzet az amerikai kontinensnek az Egyenlítőtől északra fekvő részén a legsúlyosabb, itt már 4175 haláleset történt. Az ázsiai-csendes-óceáni térségben az áldozatok száma 1070, és legalább 211 Európában. Terjed a fertőzés a karibi térségben is, miközben Ázsia trópusi területein, délen és délkeleten csökken a számuk.