Nem mesélhet a maszturbációról az 5 éveseknek az UNESCO

Vágólapra másolva!
Amerikai konzervatív és vallásos szervezetek tiltakoznak, mert az UNESCO szerintük túlzásokba eső szexuális felvilágosító anyagot tett közzé - írja a New York Times. Az útmutató szerint az abortusz szabad akarat kérdése és már 5 éves kortól bemutatná a gyerekeknek a maszturbációt. A botrány miatt az UNESCO nem terjeszti a kiadványt.
Vágólapra másolva!

Nemzetközi szexuális oktató anyagokkal próbálja megelőzni a HIV-vírus terjedését a fiatalok között az ENSZ oktatási és tudományos szervezete, az UNESCO, de a felvilágosító anyagok tartalma nem tetszik néhány konzervatív csoportnak - írja a New York Times. Az útmutatót azért támadják, mert szerintük túlzottan nyíltan kiáll az abortuszról való szabad döntés mellett.

A tájékoztatókat jövő héten adta volna ki az UNESCO. Oktatási minisztériumok, iskolák és tanárok juthattak volna hozzá a brosúrához világszerte. Az anyag a tervek szerint segít majd a tanároknak, hogy megtanítsák, amit a diákoknak a saját testükről, a szexualitásról, az intim kapcsolatokról és a nemi úton terjedő betegségekről tudniuk kell. Négy különböző útmutató készül, amely négy különböző korosztályhoz szól majd.

Főleg az Egyesült Államok konzervatív és vallási csoportjai támadták a kiadványt, mert abban szó esik többek között a homoszexualitásról. Az se tetszik a kritikusoknak, hogy az önmegtartóztatást csak az egyik lehetséges választásként tüntetik fel, és inkább a helyes óvszerhasználatot részletezik az anyagban. Kifogásolták azt is, hogy az útmutató szerint már 5 éves gyerekeknek lehet beszélni az önkielégítésről.

"Mivel AIDS elleni oltóanyagunk nincs, az oktatás a mi egyedüli vakcinánk" - mondta Mark Richmond, az UNESCO AIDS-ügyi koordinátora és az oktatási ügyekért felelős igazgatója. "A 15-24 év közötti fiatalok mindössze 40 százalékának van pontos ismerete" a HIV-vírus terjedéséről, holott az új esetek 45 százaléka ebből a korosztályból kerül ki.

A rengeteg kritika miatt az ENSZ Népesedési Alapja is kiszállt a programból, és kérte, hogy a nevét tüntessék el a kiadványról. A New York Times szerint a Népesedési Alap a szöveg megváltoztatását kérte. "Tárgyalásokat folytatunk, hogy a kiadványt sokkal hatásosabbá és elfogadhatóbbá tegyük az országok számára" - mondta az alap egyik illetékese az újságnak.

A tiltakozás miatt az UNESCO leszedte honlapjáról a felvilágosító anyag tervezetét, és elhalasztotta terjesztését. Az UNESCO szerint a média is szerepet játszott az útmutató lejáratásában. A nemzetközi szervezet munkatársai 2 éven át dolgoztak a kiadványon, amihez 80 tanulmányt használtak fel és 350 ezer dollárt költöttek. A dokumentum létrehozásában részt vett az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF is.

A 10-24 éves korosztályban évente 111 millióan kapnak el valamilyen nemi úton terjedő betegséget, a gyerekek 10 százalékát tinédzser anya szüli és évente 4,4 millió 15-19 év közötti lány próbálkozik abortusszal - írja a New York Times.