Bíróságon tisztázná Sztálint egy rajongója

Vágólapra másolva!
Sztálin nem írt alá emberek kivégzéséről szóló iratokat, nem bólintott rá a katyni kivégzésekre, csak elítélendő bűnözőket küldött a GULAG-ra és különben is, nem a Molotov-Ribbentrop-paktum robbantotta ki a világháborút - állítja egy orosz férfi, aki pert indított, hogy rehabilitálja Sztálint, megtisztítsa szerinte bemocskolt nevét. Sztálin egyik unokáját hívta segítségül.
Vágólapra másolva!

Szobájában üldögélve, szerteszét szórt könyvek között a sztálini Szovjetunió csodás életéről magyarázott a Guardiannek Leonyid Zsura: "Ez egy hősies korszak volt. Ez volt az első alkalom az emberi történelemben, hogy egy társadalmat igazságos alapokon hoztak létre" - fejtegette nézeteit.

A Guardian szerint Oroszországban nem egyedülállóak a 63 éves Zsura nézetei. A többi Sztálin-rajongótól csak az különbözteti meg, hogy Zsura bírósághoz fordult, hogy tisztázza Sztálint a terhére rótt gyilkosságok vádja alól.

Legfőbb tanúja Sztálin 73 éves unokája, Jevgenyij Dzsugasvili. Dzsugasvili - Sztálin első házasságából való fiának, a nácik által agyonlőtt Jákovnak a gyereke - jelenleg a grúziai Tbilisziben él. Most viszont repülőre ült, hogy részt vegyen a rágalmazási perben, amit a Novaja Gazeta című liberális lap ellen indított Zsura. Majdnem 56 millió forintnyi összegre perli a lapot, amiért azzal vádolta Sztálint, hogy saját kezűleg írt alá civilek kivégzéséről szóló utasításokat. Ráadásul a cikk írója Anatolij Jablokov szerint egy ilyen per eddig elképzelhetetlen lett volna.

Zsura szerint a brit-lengyel kölcsönös segítségnyújtási szerződés vezetett a világháborúhoz, nem a náci Németország és a Szovjetunió között megkötött Molotov-Ribbentrop-paktum. A lengyel tisztek ezreinek katyni lemészárlásával is a németeket vádolja Zsura. A Guardian által bemutatott - Sztálin által aláírt - parancsot hamisítványnak nevezte.

Azt Zsura is elismeri, hogy a GULAG-ot Sztálin hozta létre, azonban az odakerült százezrek szerinte mind megérdemelték a sorsukat. Zsura azt is elismerte, hogy akadtak hibák az igazságszolgáltatási rendszerben, de szerinte ilyen mindenhol előfordul.

A mai Oroszországban reneszánszát éli a Sztálin-kultusz. Egy tavalyi népszerűségi felmérésben Sztálin a harmadik helyen végzett. Sztálin rehabilitációját a jelenlegi politikai vezetés is támogatja, a brit lap szerint erre utal az orosz történelemkönyvek szemlélete.

A II. világháború kitörésének 70. évfordulóján annyit elismert az orosz vezetés, hogy erkölcstelen dolog volt megkötni a Molotov-Ribbentrop-paktumot. Viszont Vlagyimir Putyin orosz kormányfő a briteket és a franciákat is okolta a háború kirobbanásáért. Zsura véleménye megingathatatlan: "Sztálin egy kedves, nagylelkű, önzetlen férfi volt, egy zseni" - mondta. "Sztálin alatt bíztak az emberek a jövőben. Ha milliókat ölt meg, miért szeretik még mindig annyian?"