Rakétakísérletet hajtott végre Irán

Vágólapra másolva!
Két rövid hatótávolságú rakétát lőttek ki vasárnap Iránban. A rakétakísérletet pár nappal azután hajtották végre, hogy fokozódó atomprogramja miatt feszültség alakult ki Irán és több nyugati ország között.
Vágólapra másolva!

Két rövid hatótávolságú rakétát lőttek ki vasárnap Iránban egy hadgyakorlat keretében - írja az iráni állami tévére hivatkozva a BBC. Az iráni rezsim elit katonai alakulata, a Forradalmi Gárda szombaton jelentette be, hogy több napos hadgyakorlatot indítanak vasárnaptól.

Hosszein Szalami, a rakétaprogramot irányító Forradalmi Gárda légierejének vezetője elmondta, Irán először tesztelt több rakéta indítására alkalmas kilövőállást. Szalami szerint a kísérletek jelzik Irán eltökéltségét, hogy megvédje nemzeti értékeit.

A kilövések két nappal azután történtek, hogy nyugati titkosszolgálatok nyilvánosságra hozták: Irán egy titkos földalatti urándúsító üzemet épít. Valószínűleg Kom város közelében, a hegyekben található az erősen őrzött üzem. Barack Obama emiatt pénteken bírálta Iránt, az amerikai elnök azt mondta: a második urándúsító üzem építése összeegyeztethetetlen azzal, hogy Teherán békés célú atomprogramról beszél.

Irán azonban szombaton engedélyezte az ENSZ atomellenőreinek, hogy megtekintsék az urángyárat. Nukleáris szakértők szerint félő, hogy az urándúsítás nem Irán békés érdekeit szolgálja, hanem a fegyverkezését - írja az AP hírügynökség.

A most tesztelt rakéták közül eddig a Fateh-rakéták voltak a legnagyobb hatótávolságúak: akár 193 kilométerre is elvitték a lövedéket. Az újonnan tesztelt Zelzal-rakéták hatótávolsága viszont 210 kilométer körüli.