Moszkva is lemond a rakétatelepítésről

Vágólapra másolva!
Miután az Egyesült Államok nem valósítja meg a Közép-Európába tervezett rakétavédelmi rendszert, Oroszország is eláll attól a tervtől, hogy rakétákat és stratégiai bombázókat telepítsen a Lengyelország és Litvánia közé ékelődő Kalinyingrádba.
Vágólapra másolva!

Oroszország is elvetette saját rakétatelepítési terveit az Európai Unió határainál, miután az Egyesült Államok már nem akar rakétavédelmi rendszert telepíteni Közép-Európába - erősítette meg szombaton a korábban megkjelent sajtóhíreket az orosz védelmi miniszter helyettese, Vlagyimir Popovkin.

"Ejtjük azokat az ellenintézkedéseket, amelyeket Oroszország az amerikai rakétavédelmi pajzs egyes részeinek Európába telepítése ellen tervezett" - jelentette ki Popovkin az Eho Moszkvij nevű rádiónak nyilatkozva. "Az érintett intézkedések egyike a rakétatelepítés Kalinyingrádba" - közölte Popovkin. A Lengyelország és Litvánia közé ékelődő orosz területre Moszkva Iskander típusú rövid hatótávolságú rakétákat akart telepíteni.

A rakétatelepítés feladását először az Interfax orosz hírügynökség jelentette pénteken, katonai forrásokra hivatkozva. A hírügynökség úgy értesült, hogy a kalinyingrádi terv befagyasztása után, az orosz vezetés biztosan ejteni fogja az egész tervet, amelyet tavaly novemberben jelentett be Dmitrij Medvegyev orosz elnök. A terv része volt az is, hogy atombombák szállítására is képes Tu 22-es stratégia bombázókat telepítenek Kalinyingrád körzetébe.

Barack Obama amerikai elnök ezen a héten jelentette be, hogy Washington elveti a George Bush volt elnök által támogatott tervet, amely részeként Lengyelországba elfogó rakétákat, míg Csehországba az ezekhez tartozó radarrendszert telepítettek volna. Washington az iráni rakéták elleni védekezéshez akart rakétákat telepíteni Európa keleti felébe, de Moszkva a tervet Oroszország elleni fenyegetésként értékelte, és hevesen ellenezte.