Vallási fanatikus a mexikói géprabló

Vágólapra másolva!
Több mint 100 utassal a fedélzetén eltérített egy férfi egy utasszállító gépet Mexikóváros repterén. A gépeltérítő az utasokat elengedte, a legénységet viszont fogva tartotta, és azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja a gépet, ha nem beszélhet a mexikói elnökkel. A támadót a hadsereg az utasok elengedése után nem sokkal elfogta, és bilincsben vitte el a géptől. Közben kiderült, hogy egy drogfüggő, vallási fanatikus bolíviai férfi volt a magányos géprabló.
Vágólapra másolva!

Eltérítettek egy utasszállító repülőgépet Mexikóban szerdán. Az Aeromexico légitársaság gépe a tengerparti Cancún városából érkezett Mexikóvárosba, amikor egy férfi a hatalmába kerítette. Az eltérítő azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja a gépet, a hatóságok azonban végül lövés nélkül elfogták őt. A támadó azt követelte, hogy beszélhessen Felipe Calderón mexikói elnökkel. Calderón a CNN szerint az eset idején épp a reptér elnöki várójában tartózkodott, repülőgépére várva. Az elnök a gépeltérítés miatt kénytelen volt lemondani saját útját.

Később kiderült, hogy egy bolíviai vallási fanatikus férfi térítette el az utasszállító repülőt - írja az amerikai AP. A gép szerdán épen landolt Mexikóváros repülőterén, az utasokat, később pedig a legénységet is épségben kimenekítették a fedélzetről. A gépeltérítő az AP szerint egy Bibliát és egy általa bombának mondott gyümölcsleves flakont hordott magával.

A 44 éves José Flores később elmondta a rendőrségnek, hogy nem voltak más társai, csak "az Atya, a Fiú és a Szentlélek". Azt is közölte, hogy "Krisztus hamarosan eljön". Flores felesége elmondta a helyi W Radionak, hogy férje "mindig azt mondta, hogy fel akarja hívni a média figyelmét... hogy csak egy Istentől kapott jelre vár, hogy tegyen valamit". Flores ráadásul felesége szerint drogfüggő is, illetve keresztény énekes, a Youtube videómegosztó portálon is lehet találni tőle dalokat. Az AP szerint más videókon nuncsakuval hadonászik és egy a levegőbe feldobott érmére lövöldözött.

Magasfokú készültség a reptéren

A mexikóvárosi nemzetközi repülőtéren az eset miatt elrendelték a legmagasabb fokozatú készültséget, miután a gép sikeresen leszállt a fővárosban. A Boeing 737-es repülőgépen az első tájékoztatás szerint 104 utas volt, a CNN később már 112-ről beszélt. A gépet a Mexikóvárosi reptér egy félreeső részére vitték, ahola gépeltérítő az utasokat elengedte, a gép személyzetét azonban fogva tartotta. A szemtanúk szerint a gépet elhagyó utasok kézi poggyászaikkal, nyugodtan jöttek ki a gépből, és buszokra szálltak.

Forrás: AFP
A legénységet a kommandósok szabadították ki, az utasokat elengedte a géprabló

A BBC közzétett egy videofelvételt, amelyen az volt látható, hogy kommandósok kísérnek a gépről kiszálló utasokat futva, illetve sétálva, majd leültetik őket a gép orránál a kifutópálya aszfaltjára. A BBC szerint egy későbbi felvételen legalább 5 embert bilincsben vittek el a géptől (mint utóbb kiderült csak egy gépeltérítő volt). Nem sokkal az utasok elengedése után a kivezényelt kommandósok elfogták a támadókat, és elszállították a géptől - írja a CNN is. A TV Azteca mexikói televízió első beszámolója szerint a hatóságok összesen 7 embert vettek őrizetbe a gépen.

"Egy szót sem szólt"

"Nagyon nehéz volt, de a pilóta azt mondta, hogy maradjunk nyugodtak" - idézte az egyik utast a CNN. A nő szerint a gépeltérítő egyetlen egyszer sem szólt hozzájuk a 45 perc alatt, amíg fogva tartotta őket.

"Nagyon féltünk" - mondta egy másik nő. "De aztán úgy tűnt, hogy a dolgok már rendben vannak, amikor leszálhattunk a gépről. A szabadulás után egyből szövetségi rendőrök vettek körül minket" - tette hozzá. Az asszony, aki a gép közepén utazott, úgy emlékezett, hogy a gépeltérítők mind a gép elején utaztak.

Forrás: AFP
Kommandósok rohamozzák meg a gépet

Az eltérítés helyi idő szerint 1:40-kor kezdődött, amikor a gép megérkezett a fővárosba - írja a CNN a TV Aztecára hivatkozva. A BBC a mexikói médiára hivatkozva hajnalban még azt írta, hogy a gépeltérítők bolíviai vagy kolumbiai állampolgárok voltak, az információt azonban hivatalosan senki nem erősítette meg.

A helyi rendőrség először azt mondta, hogy a gépeltérítők robbanószert erősítettek a testükre, és azzal akarták felrobbantani a gépet. Ezt nem sokkal később a mexikói közlekedési miniszter cáfolta. A CNN szerint az eltérítők azt állították, hogy egy kartondobozba csomagolt bomba van náluk, Juan Molinar közlekedési miniszter azonban az akció után azt mondta, hogy nem is volt bomba a fedélzeten.