Megkövette Obamát a bekiabáló képviselő

Vágólapra másolva!
Megkövette Barack Obama amerikai elnököt az a republikánus képviselő, aki az egészségügyi reformról tartott elnöki beszéd alatt közbekiabált. A képviselő azt kiáltotta Obamának, hogy hazudik, utólag pedig azzal védekezett, hogy elragadta az indulat. Az elnök elfogadta a bocsánatkérést.
Vágólapra másolva!

Bocsánatot kért viselkedéséért az az amerikai kongresszusi képviselő, aki bekiabált, amikor Barack Obama elnök az egészségügyi reformjáról tartott beszédet a Capitoliumban. Obama közölte, elfogadja a bocsánatkérést. "Mindannyian követünk el hibákat" - mondta Obama, megjegyezve, hogy a képviselő "gyorsan és kertelés nélkül" elnézést kért, és elmondta, bekiabálása spontán reakció volt.

Joe Wilson dél-karolinai republikánus képviselő Obama beszéde közepén azt kiáltotta oda az elnöknek, hogy hazudik. A bekiabálás pillanatában Obama épp arról beszélt, hogy hamisak azok az állítások, amelyek szerint reformtervével az illegális bevándorlók is egészségbiztosítást kapnának.

Wilson a beszéd után másfél órával nyilatkozatban kért bocsánatot az elnöktől udvariatlansága miatt, mint írta, megnyilvánulása sajnálatos és nem helyénvaló volt, eluralkodtak rajta az indulatok. A dél-karolinai képviselő bekiabálása - amely a demokrata szárny azonnali rosszalló huhogását váltotta ki - a kongresszus idősebb tagjai szerint példa nélküli.

Nemcsak demokrata politikusok, hanem a republikánusok vezetői is elítélték a beszólást. Joe Biden demokrata párti alelnök csütörtökön azt mondta: kínosan érezte magát, amikor a képviselő bekiabált, szerinte Wilson megalázta a kongresszus intézményét, megnyilvánulása nagyon rossz üzenet volt a fiataloknak. Biden szerint Obama beszéde siker volt, még akkor is ha nem tudott újabb republikánus támogatókat szerezni.

John McCain szenátor, aki tavaly Obama ellenfele volt az elnökválasztáson, a szerda esti beszéd után azonnal bocsánatkérésre szólította fel a képviselőt. A 62 éves Wilson - aki korábban szenátor, a Reagan-kormány idején helyettes főtanácsos volt az energiaügyi minisztériumban - telefonon is bocsánatot kért szerda éjjel Rahm Emanuel kabinetfőnöknél. A kongresszus demokrata párti vezetői jelezték: nincs szándékukban külön büntetést kiróni Wilsonra.