Vége a szavazásnak Németországban

Vágólapra másolva!
Vasárnap este hat órakor bezártak a szavazóurnák Németországban. A közvélemény-kutatások szerint a választásokat valószínűleg a konzervatív CDU nyeri meg, az viszont nyitott kérdés, hogy a párt kivel köt majd koalíciót. Koradélutánig több tartományban kevesebben szavaztak, mint 2005-ben.
Vágólapra másolva!

Vasárnap reggel megkezdődtek Németországban az országos parlamenti választások. A Bundestag - azaz a parlamenti alsóház - összetételéről 62,2 millió szavazó dönt. A választásokon 27 párt összesen 3556 jelöltje indul.

Több tartományban lassan indult be a választás - írta a Frankruter Allgemeine Zeitung vasárnap délután. Sok tartományban és Berlinben is kevesebben adták le a szavazatukat az első órákban, mint négy évvel ezelőtt. A szép napos idő miatt arra számítanak, hogy sokan csak a 18 órás urnazárás előtt röviddel adják le szavazataikat.

A Bundestagba történő bejutáshoz Németországban is az 5 százalékos küszöböt kell elérni. Ennek alapján a bejutásra legnagyobb esélye a konzervatív CDU-nak és az elmúlt négy évben vele nagykoalícióban kormányzó szociáldemokrata pártnak (SPD) van. Valószínűleg bejut a Bundestagba a három ellenzéki párt, a liberális szabad demokraták (FDP), a környezetvédő Zöldek és az SPD-től balra elhelyezkedő Baloldal párt.

A választások előestéjén közzétett felmérések a CDU/CSU-nak 33, lehetséges koalíciós partnerének, az FDP-nek 14 százalékot jósoltak. A szociáldemokrata párt 25, a Baloldal pártja 12, a Zöldek pedig 10 százalékon álltak.

A német választási rendszer hasonló a magyarhoz, a választóknak itt is két szavazatuk van: egyéni jelöltre és tartományi pártlistára szavaznak. A rendszer az egyéni körzetek miatt torzít a nagyobb pártok javára, de abszolút többséget biztosan nem szerez senki a Bundestagban, tehát biztosan koalíciós kormány alakul.

Elvileg nem lehet kizárni a piros-piros-zöld (SPD, Baloldal és Zöldek) felállást vagy az úgynevezett közlekedésilámpa-koalíciót (SPD, FDP és Zöldek) sem, de ezeknek kicsi az esélyük. Ha a várakozásokkal szemben a fekete-sárga koalíció mégsem szerezne többséget, ismét nagykoalícióra kényszerülhet a két nagy párt. Az SPD számára ez lenne az elérhető legjobb eredmény. Az viszont szinte bizonyos, hogy Németország kancellárja az 55 esztendős konzervatív Angela Merkel marad.

A kampány során éles vita alakult ki több kérdésről is: a titkosszolgálatok jogkörének kibővítéséről, az adócsökkentésről, a minimálbérről, a munkaügyi szabályokról és az afganisztáni német katonai jelenlétről. (A német kampányról részletesebben olvashat korábbi cikkünkben.)

Németországban nincs kampánycsend, a pártok az utolsó pillanatig győzködhetik a választókat. A CDU például azt tervezi, hogy vasárnap több millió telefonhívást bonyolítanak le, amelyekkel szavazásra biztatják a választókat. Az exit poll felméréseken alapuló első előrejelzéseket az urnazárást követően rögtön nyilvánosságra hozzák. Nem hivatalos végeredmény hétfő hajnalra várható.