Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Iráni vadászgép zuhant le egy légi bemutatón

Vágólapra másolva!
Lezuhant egy vadászgép egy iráni katonai parádén, amelyen az Irakkal vívott iráni háborúra emlékeztek. A háború megindulásának évfordulóján Máhmúd Ahmadinezsad iráni elnök a külföldi katonák hazatérését sürgette és válaszcsapással fenyegette Irán esetleges megtámadóit.
Vágólapra másolva!

Lezuhant egy iráni katonai repülőgép egy légi bemutatón, kedden - közölte az IRNA iráni állami hírügynökség. A baleset Teherántól délre történt, az állami rádió szerint a balesetnek hét halálos áldozata van.

A vadászgép mezőgazdasági területen ért földet, de egyelőre még azt sem lehet tudni, hogy milyen típusú repülőgép járt szerencsétlenül. Iráni és amerikai vadászgépek mellett orosz Mig-29-es és Szuhoj 24-es vadászbombázók vettek részt a légi bemutatón.

Iránban az 1980-1988 közötti, Irakkal vívott véres háború megindulására emlékeznek katonai parádéval minden évben ezen a napon. Az évforduló alkalmából Teheránban beszédet mondott Máhmúd Ahmadinezsad iráni elnök is, aki távozásra szólította föl az Irakban és Afganisztánban állomásozó külföldi csapatokat.

"Azt tanácsolom, térjenek vissza a hazájukba, és fordítsák a tetemes katonai kiadásokat saját népük gondjainak megoldására" - mondta az államfő a fegyveres erők szokásos éves felvonulásán. Ahmadinezsád egyúttal figyelmeztetett: "Egyetlen hatalom se merészeljen arra gondolni, hogy megtámadja Iránt. Fegyveres erőink a világon bárhol rácsapnak bárkinek a kezére, aki akárcsak egy golyót is kilőne Iránra, még azelőtt, hogy meghúzná a ravaszt".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről