Kínzásokról beszél az iraki cipődobáló

Vágólapra másolva!
Kínozták a börtönben - állítja a kedden kiszabadult iraki riporter, akit azért csuktak le, mert cipőkkel dobálta meg George Bush amerikai elnököt. A férfi bocsánatkérést vár az iraki kormányfőtől a rossz bánásmód miatt.
Vágólapra másolva!

Magas rangú kormánytisztviselők kínozták a börtönben - állítja Muntadar az-Zaidi, az az iraki újságíró, aki tavaly decemberben cipőkkel dobálta meg George W. Bush amerikai elnököt, és kedden szabadult az ezért rá kirótt börtönbüntetésből. Az-Zaidi közölte, bocsánatkérést vár Núri al-Maliki kormányfőtől, és később megnevezi kínzóit is.

"Ma újra szabad vagyok, de a hazám még mindig börtönben van" - mondta kiszabadulása után nem sokkal. A Reuters szerint kissé pöszén beszélt, mivel hiányzott egy foga. Azt állította, vasrudakkal verték, elektromossággal is kínozták, sőt vízbe fojtásos vallatási módszert is alkalmaztak vele szemben. Korábban családtagjai is arról számoltak be, hogy a férfi különböző sérüléseket szenvedett a rossz bánásmód miatt. Az iraki hadsereg tagadta vádjait.

Családja ünnepséget szervez a férfi kiszabadulása alkalmából. Közölték, az-Zaidinek pénzadományokat, munkalehetőségeket, sőt házasságokat ajánlottak fel támogatói az arab világból. Rokonai szerint a katari emír egy aranylovat akart nekiajándékozni. Bátyja szerint a férfi még mindig félti életét, és Görögországba utazik gyógykezeltetni magát.

Az újságíró Bush tavaly decemberi iraki látogatásakor hajította cipőjét az amerikai elnök felé, egyúttal kutyának nevezte. A tévériporterként dolgozó Zaidit három év börtönre ítélték tette miatt, amelyet később egy évre enyhítettek büntetlen előélete miatt. Büntetésének letelte előtt három hónappal szabadon engedték jó magaviseletéért.