Katonák mészárolják a civileket Guineában

Vágólapra másolva!
Kegyetlen módon, 157 embert meggyilkolva, nőket megerőszakolva vert szét egy tüntetést a guineai hadsereg hétfőn. A nyugat-afrikai ország fővárosában 50 ezer ember tüntetett az országot egy államcsíny óta irányító Moussa Dadis Camara ellen hétfőn, ekkor rontottak rájuk a lerészegedett katonák.
Vágólapra másolva!

A BBC kórházi forrásokra hivatkozva azt írja, 157-re emelkedett a halottak száma a guineai fővárosban, Conakryban leadott hétfői sortűz után. A sérültek száma meghaladja az 1200-at.

A katonák kormányellenes tüntetőkre nyitottak tüzet, de emberjogi csoportok arról is beszámoltak, hogy bajonettekkel mentek neki a civileknek. Egyes jelentések szerint a nyílt utcán nőket is megerőszakoltak a katonák. Moussa Dadis Camara, a katonai junta feje tagadja, hogy tudomása lenne a szexuális támadásokról.

Körülbelül 50 ezer ember demonstrált hétfőn a puccsal 2008 decemberében hatalomra jutott Camara ellen. A katonai vezető ugyanis korábbi ígérete ellenére mégis indul a közelgő elnökválasztáson. A katonaság először bevett tömegoszlató fegyvereket (például könnygázt) használt, majd később belelövetett a tömegbe.

Egy szemtanú így emlékezett vissza a Human Right Watch emberjogi szervezetnek: "Láttam a vörössapkásokat (egy guineai katonai elitosztag), amint elkaptak menekülni próbáló nőket, letépték a ruhájukat és a kezükkel a nők intim testrészeihez kezdtek nyúlkálni". A szemtanú szerint "mások ütötték a nőket, még a nemi szervüket is". Egy másik szemtanú azt állította, látta, amint katonák meztelen nőket tuszkoltak fel teherautókra, majd elhajtottak velük. "Nem tudom, mi történt velük" - tette hozzá.

Az AP tudósítója is kegyetlen állapotokról számolt be. Látta a golyó ütötte sebektől vérző embereket, akiket a helyi Donka kórházba vittek be. Szerinte a kedden is az utcákat ellenőrző katonák alkoholtól bűzlöttek, és járőrözés közben szórványosan a levegőbe lövöldöztek. A máskor nyüzsgő főváros kedden kihalt volt.

Világszintű tiltakozást váltott ki a brutális conakryi fellépés. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár sürgette a guineai hatóságokat, hogy tanúsítsanak maximális önmérsékletet. A nyugat-afrikai országokat tömörítő nemzetközi szervezet, az Ecowas pedig szankciók bevezetését fontolgatja a guineai rezsim ellen - írja a BBC. Az Afrikai Unió, az Európai Unió és a szomszédos Szenegál is élesen elítélte a történteket.

Az AP szerint, mióta Guinea ötven éve független lett Franciaországtól, a helyi elit teljesen kirabolta az országot. 10 millió lakosa a világ egyik legszegényebb társadalmát alkotja, holott Guinea földje tele van gyémánttal, arannyal, vassal, és az ország a világ legnagyobb bauxitexportőre.