773 civil halt meg a gázai támadásban

Vágólapra másolva!
Egy izraeli emberi jogi szervezet szerint sokkal több civil halt meg az év eleji gázai offenzívában, mint amennyit az izraeli hadsereg bevallott. 300 helyett 773 a civil áldozatok száma a szervezet szerint.
Vágólapra másolva!

Sokkal többen haltak meg a gázai offenzívában egy izraeli emberi jogi szervezet szerint, mint amennyit az izraeli hadsereg korábban elismert - írja a BBC.

A B'Tselem nevű szervezet szerint 1387-en haltak meg, köztük 773 civil - az izraeli hadsereg ezzel szemben összesen 1116 áldozatról, ebből 300 civil áldozatról beszélt. A szervezet szerint az adatokat többhónapos kutatómunkával gyűjtötték össze. Az Amnesty International korábban azt állította, hogy Izrael háborús bűnöket követett el.

Az izraeli hadsereg elismerte, hogy törtétek "balesetek" az offenzíva során, de tagadják, hogy emberi jogokat sértettek volna. A jelentésre egyelőre nem reagált az izraeli hadsereg.

Izrael 2008. december 27-én indított támadást a gázai övezet ellen, ahonnan a Hamász terrorszervezet tagjai rendszeresen lőttek ki rakétákat izraeli területekre. Az offenzíva január 18-ig tartott.