Vágólapra másolva!
Legalább 108 halottja és 204 sérültje van annak a szökőárnak, amelyet egy erős földrengés keltett a Szamoa-szigetek térségében. Egész falvakat öntött el a víz, a tengerpart mentén lévő házakat lerombolta az ár. Még a távoli Új-Zélandon és Japánban is cunamiriadót rendeltek el.
Vágólapra másolva!

Egy a Richter-skála szerint 8,3-es erősségű földrengés rázta meg a Csendes-óceán mélyét a Szamoa-szigetek közelében kedden. Az ezt követő szökőár legkevesebb 63 áldozatot követelt Szamoán, 30-at az Egyesült Államokhoz tartozó Amerikai Szamoán és ötöt Tongán. A BBC szerint több külföldi turista is lehet az áldozatok között, meg nem erősített hírek szerint egy új-zélandi, egy ausztrál és két dél-koreai állampolgár holttestét már azonosították.

A szamoai hatóságok szerint ezen kívül 145 ember sérült meg, sokan eltűntek és teljes falvak semmisültek meg a katasztrófában - írja a BBC. A New York Times szerint a megrongált telefonkábelek miatt nehezen derülnek ki a katasztrófáról szóló információk. Több ezer ember maradhatott fedél nélkül Amerikai Szamoa kongresszusi képviselője szerint - írja a BBC.

A csendes-óceáni szökőár előrejelző központ riadót rendelt el az eredetileg 7,9-es erősségűre becsült földrengés nyomán (később a rengés erősségét 8,3-asra módosították). A földmozgás 33 kilométerrel a felszín alatt történt, központja Szamoa fővárosától, Apiától 190 kilométerre délnyugatra volt. A rengés okozta szökőár 4,5 méteres hullámokat indított el. A New York Times szerint a rengést követő 12 órában 15 kisebb utórengés futott át a térségen, 14-et pedig Tonga környékén mértek.

A legsúlyosabban érintett terület a 250 ezer lakosságú Szamoa-szigetek volt, itt is a szigetek délkeleti partvidékeit sújtotta leginkább a cunami az új-zélandi közszolgálati rádió szerint. A szamoai főváros, Apia kórházának orvosa a BBC-nek azt mondta: várhatóan emelkedni fog az áldozatok száma, a partvidékről folyamatosan érkeznek a sérültek. "Meg tudom erősíteni, hogy vannak károk, meg tudom erősíteni, hogy vannak halottak és meg tudom erősíteni, hogy vannak sérültek. Ennél többet most nem tudok mondani" - mondta a Reuters-nek a szamoai rendőrség szóvivője.

Forrás: AFP
A Déli-Csendes-óceánon történt az erős földrengés - Kattintson további képekért!

"A terület egy része csak egy lábbal van a tengerszint felett, szóval elképzelheti a pusztítást" - nyilatkozta Eni Faleomavaega, Amerikai Szamoa képviselője a BBC-nek. "Súlyos károkat okozott az ingóságokban, autók úsztak mindenfelé" - írta körül a pusztítás mértékét. Amerikai Szamoán leállt az egyetlen erőmű, így nincs áram, és sok vízvezeték eltört, így a vízellátás is akadozik. Barack Obama amerikai elnök katasztrófahelyzetet hirdetett Amerikai Szamoán - ezzel a szigetek lakói elérhetik a szövetségi segélyalapot is.

Sati Young, a helyi Vöröskereszt munkatársa azt mondta az új-zélandi rádiónak, hogy egyes tengerparti szakaszokon csak a kókuszpálmák maradtak állva a szökőár után. A tengerparti utak mentén ezen kívül nem maradt semmi, holott azon a részen nyaralók sorakoztak korábban. Csak az épületek alapjai maradtak meg, sok törmelékdarab a fák tetején himbálódzik - nyilatkozta.

A fő probléma a szigeteken a lakosság elhelyezkedése: "Amerikai Szamoa egy kis sziget, és a legtöbb lakosa a tengerparton él" - mondta Filipo Ilaoa, a hawaii Honoluluban székelő amerikai szamoai hivatal helyettes vezetője. Szerinte "nem volt figyelmeztetés", és miközben kiadták a cunamiriadót, a szökőár már le is csapott a szigetekre.

A cunami pusztítása Amerikai Szamoán

"Ez szörnyű... a falunak vége és az egykori gyönyörű tengerparti házam vízben áll" - mondta a BBC-nek Josh Nayangu, aki egy kis halászcsónakon menekült el feleségével és fiával. Talutala Mauala, a szamoai Vöröskereszt főtitkára elmondta, hogy szerinte hónapokba kerülhet, mire újjáépítik otthonaikat az emberek.

Sok falusi azonban megmenekült a cunamitól, mivel magasabb helyre menekült. A Radio Polynesia tudósítója szerint a Manolo szigetén lévő azonos nevű faluban is így élték túl az emberek a katasztrófát.

A cunamiközpont szerint a tengerszint a földrengés után megemelkedett, a különböző források eleinte eltérő adatokat közöltek: a CNN szerint 3, a BBC szerint 1,5, a Reuters szerint 4 méteres hullámokat keltett a rengés, de helyi lakosok 10 méteres hullámokról is beszámoltak az új-zélandi rádiónak. A Guardian a Samoa News munkatársára hivatkozva azt írja, a sziget partvonalát mintegy 100 méteres sávban öntötte el a víz.

Forrás: AFP
Szamoa szökőár után - Kattintson további képekért!

2004 decemberének végén hatalmas szökőár öntötte el Délkelet-Ázsia több szigetét, a természeti katasztrófának több mint 200 ezer halálos áldozata volt. A mostani szökőár a BBC szerint jóval kisebb az akkorinál.