Brazília nem adja az elűzött hondurasi elnököt

Vágólapra másolva!
Tisztázza a nagykövetségén tartózkodó száműzött elnök, Manuel Zelaya státuszát - szólította fel Brazíliát a Zelayát államcsínnyel megdöntő Roberto Micheletti új hondurasi elnök. Brazília nem enged, Zelaya egy végső támadásra hívta fel híveit az ország új urai ellen.
Vágólapra másolva!

Roberto Micheletti, a korábbi hondurasi elnök, Manuel Zelaya utódja, felszólította a brazil kormányt, hogy ne hagyja, hogy tegucigalpai nagykövetsége egy lázadás központja legyen. A nagykövetségen lelt egy héttel ezelőtt menedékre Zelaya. Micheletti - aki szombaton ismét kijárási tilalmat rendelt el majdnem az egész országban - leszögezte, hogy kizárt, hogy az elűzött Zelaya visszatérhessen elnöki hivatalába.

Brazíliának tíz napja van arra, hogy a nagykövetség tisztázza Zelaya státuszát - állt hondurasi külügyminisztérium vasárnap este nyilvánosságra hozott közleményében. Ebben az is szerepelt, hogy ha ez nem történik meg, akkor a továbbiakban a nemzetközi jog szerint fognak eljárni.

Luiz Inacio Lula da Silva brazil miniszterelnök erre azt reagálta, hogy a nagykövetséget nemzetközi törvények védik. "Brazília nem fog eleget tenni egy puccsal hatalomra kerülő kormány követeléseinek" - szögezte le. Zelaya a nagykövetségről arra buzdította híveit, hogy hétfőn menjenek a fővárosba egy végső támadásra. Nyilatkozatában Zelaya azt írja, hogy a harc célja a diktatúra befejezése és elnökségének visszaállítása.

Hétfőn lesz éppen három hónapja annak, hogy június 28-án Zelayát államcsínnyel eltávolították Honduras éléről, és fegyverrel kényszerítették az ország elhagyására. A politikus elűzésének közvetlen oka az volt, hogy új alkotmánnyal akarta meghosszabbíthatóvá tenni hatalmát - válaszul a parlament megfosztotta tisztségétől és Roberto Micheletti házelnök személyében azonnal meg is választotta utódját.

Zelaya azonban visszatért a közép-amerikai országba, annak ellenére, hogy az ország jelenlegi urai letartóztatással fenyegették. A politikus azzal vádolja a hondurasi hatóságokat, hogy megpróbálják kiéheztetni a brazil nagykövetséget, ahol menedékre lelt. A lmúlt hét elején átmenetileg szünetelt a nagykövetség víz-és áramellátása.

Katonák százai és rohamrendőrök hemzsegnek a brazil nagykövetség körül azóta, hogy Zelaya bekvártélyozta magát. Micheletti kijelentette, nem tervezi, hogy megrohanja az épületet és hogy letartóztatja Zelayát - írja a BBC online kiadása. Az átmeneti kormány ugyanakkor ultimátumszerű felszólítást küldött Brazíliának, hogy állítsa le Zelaya erőszakra és lázadásra szító felhívásait.

A nagyvilág Zelayát ismeri el a közép-amerikai ország elnökének. Az új elnökválasztást a tervek szerint novemberben tartják.