Vágólapra másolva!
Az Afrikából Európába tartó bevándorlók negyede odavész útközben. A Szaharán annyi vízzel kelnek át, amennyivel egy brit katonát el sem engednének egy afganisztáni bevetésre. Ha túlélik a szárazságot, és a líbiai határőröket is megússzák, akkor még mindig előttük van a Földközi-tenger.
Vágólapra másolva!

A fekete svájcisapkás férfi több mint egy órán keresztül járkált a homokdűnék között a hőségben. A férfi a líbiai biztonsági erők tagja, és a szaharai államhatár ellenőrzése a feladata.

A határőr a BBC tudósítójával járta a sivatagot, amikor elhagyott pólókra és farmernadrágokra bukkantak. Később egy hátizsákot, majd egy holttestet is találtak. Körülbelül két hete fekhetett a tűző napon a fiatal férfi teste. Nem látszott rajta sérülése, nem vérzett sehol. Szomjan halt a Szaharában.

"Sokkal többen halnak meg így, sokkal többen" - mondta a járőr. Évente 40 ezer afrikai menekült kel útra, hogy átvágjon a Szaharán, majd a Földközi-tengeren és Európába vándoroljon. A BBC szerint ez a világ legveszélyesebb migrációs útvonala. Sokan a szegénység, sokan a háborúk és konfliktusok elől menekülnek el - többségük Szudánból, Eritreából, Szomáliából. A bevándorlók negyede odavész - vagy a sivatagban vagy a tengeren.

"Nekünk légkondicionált járművünk van egy nagy tartálynyi vízzel, de a migránsok gyalog teszik meg a sivatagon átvezető utat" - írta a BBC tudósítója. Szerinte a helyzet rosszabb, mint az afganisztáni háborúban: ha ott egy brit katona egy egész napos hadműveletben vesz részt, 14 liter vizet vihet magával. Ezek a szaharai vándorok viszont egy-két liter vízzel gyalogolnak átlag négy napot, és eközben rengeteget veszítenek súlyukból.

2007-ben rendkívüli fotó készült a Földközi-tenger fölött: egy tonhalak befogására szolgáló halászhálóba kapaszkodva 27 ember sodródott a nyílt tengeren. Afrikai bevándorlók voltak, csónakjuk elsüllyedt a tengeren, a hálóba kapaszkodva próbáltak túlélni. Egyikük, Justice Amin Ghánából érkezett, ő is átkelt a Szaharán. Amin beszélt az emberkereskedők szívtelenségéről, akik elég víz és élelem nélkül engedik útjukra az embereket, és a "nindzsa-külsejű" líbiai határőrökről, akik a dűnék között elkapják az illegális határátlépőket.