Nem tetszik a németeknek a hitleres AIDS-kampány

Vágólapra másolva!
Hitlerre és más tömeggyilkos diktátorokra emlékeztető férfiakkal szerelmeskednek fiatal nők egy új német AIDS-ellenes kampány reklámjában. A hirdetések kritikusai ízléstelenséggel vádolják a készítőket, akik szerint ők csak fel akarták kelteni az érdeklődést a probléma iránt.
Vágólapra másolva!

Heves vitákat váltott ki Németországban egy AIDS-ellenes hirdetés, amelynek női szereplői egykori diktátorokkal - Adolf Hitlerrel, Szaddám Huszeinnel, Sztálinnal - szerelmeskednek. Készültek plakátok és egy televíziós reklámfilm is, amelyben intim képeket mutatnak egy homályos szobában szerelmeskedő párról, akiknek nem lehet látni az arcát, csak a film végén derül ki, hogy a férfi maga a náci diktátor. Ekkor jön az üzenet: "Az AIDS tömeggyilkos".

A hirdetést a német Regenbogen (Szivárvány) nevű civil szervezet megrendelésére a hamburgi Das Comitee reklámügynökség készítette, hogy felhívják az emberek figyelmét az AIDS-megelőzés fontosságára. A kampány még nem indult el, de az anyagok már megtalálhatók az interneten.

A kampányt sokan támadják azzal, hogy valójában megbélyegzi az amúgy is gyakran kitaszított AIDS-fertőzötteket. A brit National AIDS Trust szerint ráadásul egy ilyen kampány visszafelé sülhet el: sokakat eltántoríthat attól, hogy elmenjenek a szűrésre.

A készítők szerint azonban ők a vírusnak akartak személyiséget kölcsönözni, nem az áldozatainak. "Azt vártuk a kampánytól, hogy kissé eltúlozza az ügyet - fel akartuk kelteni az érdeklődést" - mondta a Spiegel internetes kiadásának Dirk Silz, a Das Comitee munkatársa. Itt megnézheti a filmet: