Semmi gyanúsat nem találtak az eltűnt teherhajón

Vágólapra másolva!
Fűrészárun kívül semmit nem találtak a hetekre eltűnt teherhajón, az Arctic Sea-n - állítják az orosz hatóságok. A hajó története továbbra is ellentmondásos.
Vágólapra másolva!

A hivatalos szállítmányon kívül semmi mást nem találtak a hetekig keresett Arctic Sea teherhajón - közölte Vlagyimir Markin, az orosz legfelső ügyészség mellett működő nyomozati bizottság szóvivője. Markin elmondta, a hajót a nyílt tengeren vizsgálták át a nyomozók, s a dokumentumokban szereplő rakományon, vagyis a fűrészárun kívül semmi mást nem találtak rajta.

A Finnországból induló, máltai zászló alatt orosz legénységgel hajózó Arctic Sea-t július 24-én rabolták el a svéd partok közelében, majd orosz hadihajókat küldtek ki a keresésére. Augusztus közepén találta meg a Zöld-foki-szigetek közelében a Ladnij nevű orosz hadihajó. Mind a hajó elrablásáról, mind az állítólagos kalózokról és a feltételezett titkos szállítmányról szóló hírek mindvégig rendkívül ellentmondásosak voltak. A hajó elrablóit az orosz légierő gépei szállították a Zöld-foki-szigetekről Moszkvába augusztus 20-án, azóta őrizetben vannak.

Legutóbb vasárnap két londoni lap is közölte orosz és izraeli forrásokra hivatkozva azt az értesülést, amely szerint az Arctic Sea Sz-300 típusú rakétákat vitt Iránnak bűnözővé vált volt orosz katonák megbízásából. A rakétákat eszerint a hajó kalinyingrádi felújításakor rakták be, az orosz felet az eseményeket figyelemmel kísérő izraeli titkosszolgálat értesítette, s ennek nyomán szervezték meg a nagyszabású kereső akciót. Kedden Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szintén cáfolta, hogy a hajón Sz-300-as rakéták lettek volna