Csalás vádja árnyékolja be Karzai választási menetelését

Vágólapra másolva!
A szavazatok majdnem teljes feldolgozásánál már 54 százalékos támogatottsággal vezet az afgán választásokon Hamid Karzai jelenlegi elnök. Karzainak 50 százalék kell a győzelemhez, a fényes eredmény azonban könnyen elúszhat, mert a választási panaszbizottság egyértelmű csalásokat talált több szavazókörben.
Vágólapra másolva!

Az Afganisztáni elnökválasztások legfrissebb részeredményei szerint Hamid Karzai jelenlegi elnök immár elsöprő, 54,1 százalékos előnnyel vezet legfőbb riválisa, a 28,3 százalékon álló Abdullah Abdullah előtt - írja a BBC. A szavazatok 92 százalékos feldolgozottsága mellett Karzai győzelme biztosnak tűnne, de a választást felügyelő bizottságok közölték, hogy egyértelmű csalásokkal találkoztak több szavazóhelyiségben is.

Ahhoz, hogy a jelenlegi elnöknek ne kelljen második fordulóban is megméretnie magát, a szavazatok 50 százalékára van szüksége, ezt azonban a csalás vádja tönkreteheti. Az ENSZ által támogatott választási panaszbizottság több szavazóhelyiségben is a szavazatok újraszámlálását és ellenőrzését rendelte el. "Tiszta és meggyőző bizonyítékot találtunk a csalásokra" - közölték az ellenőrök.

A tálibok ellen harcoló NATO-tagállamok számára egy hiteles választási eredmény elsődleges fontosságú lett volna, ez azonban elúszni látszik. A választási bizottság 600 szavazóhelyiséget karanténba vont, mert azokban rendellenességeket sejt. Ghazni, Paktika és Kandahar tartományokban már kétséget kizáróan találtak csalásokat, de további szavazókörökben is erős a gyanú. Több szavazókörben Karzai 100 százalékos támogatást kapott, ami már önmagában is kételkedésre ad okot.

A BBC kabuli tudósítója szerint az újraszámlálással Karzai sok szavazatot veszthet, és bár valószínű, hogy így is ő nyeri a választásokat, a győzelem hitelessége és legitimitása meginoghat. A választási bizottság szerint ráadásul a panaszbizottság munkája két-három hónapot is igénybe vehet, és ha ez alapján Karzai támogatottsága 50 százalék alá csökken, az megoldhatatlan probléma elé állítaná az országot. Elemzők szerint ugyanis egy második választási fordulót október után már nem lehetne megtartani, addigra ugyanis Afganisztán szélsőséges időjárása ezt lehetetlenné teszi.