A tengerfenékre küldte az atomhulladékot a maffia

Vágólapra másolva!
Feltehetően radioaktív hulladékkal teli elsüllyesztett hajóra bukkantak az olasz partok közelében. A hajót egy informátor szerint a calabriai maffia süllyesztette el, hogy így kerülje ki a hulladékkezelésre vonatkozó előírásokat. Az olasz és a görög partok mentén több tucat gyanús roncs fekszik a tengerfenéken.
Vágólapra másolva!

Gyanús hajóroncsot vizsgálnak az olasz hatóságok, amelyet állítólag a calabriai maffia süllyesztetett el, hogy megszabaduljon a rakterében lévő nagy mennyiségű veszélyes hulladéktól. A hajót Olaszország délnyugati partjaitól körülbelül 30 kilométerre találták meg a tengerfenéken.

Létezésére egy informátor hívta fel a rendőrség figyelmét, aki azt állította, ez csak az egyik hajó, amelyet azért küldtek a tengerfenékre, hogy megkerüljék a veszélyes hulladékok kezelésére vonatkozó törvényeket. Az informátor szerint a hajón nukleáris hulladék is van, a hatóságok most azt vizsgálják, észlelhető-e radioaktív sugárázás a közelében.

Az informátor szerint a szervezett bűnözés befurakodott a busás jövedelemmel kecsegtető veszélyes- és radioaktívhulladék-kezelési üzletbe, de ahelyett, hogy megfelelő módon helyezték volna el az anyagot, inkább a tenger mélyére küldték a megpakolt hajót. A férfi - állítása szerint - maga hajtotta végre az akciót, szerinte további két hajót is elsüllyesztett, amelyeken másfajta veszélyes hulladék volt.

A hatóságok közölték, ha a vizsgálatok bebizonyítják, hogy radioaktív hulladékról van szó, akkor 30 további, a maffia által elsüllyesztett hajót fognak azonnal megvizsgálni.

Olaszországban évek óta pletykálnak arról, hogy a maffia úgy tesz szert busás jövedelemre, hogy jó pénzért vállalja a veszélyes- és radioaktív hulladék megsemmisítését, aztán az ilyen anyagokkal megrakott hajókat egyszerűen elsüllyeszti a tengeren. A Greenpeace környezetvédő szervezet számos, az elmúlt évtizedekben az olasz és a görög partok közelében gyanús körülmények között eltűnt hajóról állított össze listát.