Vették a jemeni gép fekete dobozainak jelzését

Vágólapra másolva!
Észlelték a Comore-szigetek közelében kedden lezuhant jemeni utasszállító fekete dobozainak jelzését. A kutatást végző francia tengerészet alparancsnoka szerint a következő napokban meghatározhatják a fekete dobozok helyzetét.
Vágólapra másolva!

Vették a Comore-szigetek közelében keddre virradóra szerencsétlenül járt jemeni utasszállító repülőgép fedélzeti adatrögzítő műszereinek (fekete dobozainak) a jelzését.

A BEA francia polgári légiközlekedés-biztonsági iroda szóvivője megerősítette, hogy a kutatók vasárnap reggel víz alatti vizsgálódásuk során észleltek két akusztikus jelet a Yemenia légitársaság A310-es gépének két fedélzeti adatrögzítő műszeréről. A kutatócsapatoknak több napra is szükségük lesz, hogy pontosan meghatározzák az Indiai-óceánba zuhant jemeni repülőgép fekete dobozainak helyét, és kiemeljék a vízből az adatrögzítő berendezéseket - mondta vasárnap egy francia tengerészeti tiszt a francia AFP hírügynökségnek.

"Úgy véljük, hogy a következő napokban meghatározhatjuk a fekete dobozok helyzetét" - mondta a francia tengerészet alparancsnoka, Christophe Levivier az AFP-nek nyilatkozva. A tengerésztiszt szerint "így az adatrögzítők kiemelése csak néhány napon belül lehetséges". Erről az alparancsnok vasárnap beszélt azután, hogy előzőleg a Comore-szigeteken a tragédia ügyében indított vizsgálócsoport vezető nyomozója azt mondta: sikerült érzékelniük a gép fekete doboza által sugárzott helyzetjelző adását.

A lezuhant utasszállító gép pilótafülkéjében zajlott beszélgetéseket, valamint a repülési adatokat rögzítő fekete dobozok megtalálásáról már szerdán, egy nappal a gép lezuhanása után is érkezett hír. Ám a francia együttműködési államtitkár még aznap cáfolta azt - azt állítva, hogy csak egy segélykérő berendezés rádiójelzését észlelték az Indiai-óceánnak azon a részén, ahol lezuhant a Yemenia légitársaság Airbus típusú gépe. Azt azonban nem részletezte a francia politikus, hogy miféle segélykérő berendezés jeleiről volt szó.

A gép áldozatai, roncsai és a fekete dobozok utáni kutatásban a jemeni és francia hadseregen kívül az Egyesült Államok hadereje is segít. A fekete dobozok elemzésével az esetek 90 százalékában megállapíthatók a baleset okai - mondta Robert Galan francia pilóta, bírósági szakértő.

A Yemenia légitársaság utasszállító repülőgépe június 30-án, kedden hajnali fél háromkor, röviddel a leszállás előtt zuhant az Indiai-óceánba a Madagaszkár közelében található Comore-szigetek partvonala előtt. A gép Párizsból érkezett Jemen fővárosába, ahonnan a Comore-szigetek fővárosába, Moroniba tartott. A gépen a személyzettel együtt 153-an voltak, közülük a tragédiát csak egy 14 éves kislány élte túl.