Vágólapra másolva!
A hónap végéig lemond az alaszkai kormányzóságról Sarah Palin, aki a 2008-as elnökválasztási kampányban a republikánus párt alelnökjelöltje volt. Palin nem is akar újra indulni a kormányzóságért - ezzel megnyílik előtte az út, hogy 2012-ben republikánus elnökjelölt lehessen. Korábbi elemzések fényes politikai karriert jósoltak neki.
Vágólapra másolva!

Sarah Palin a hónap végéig lemond az alaszkai kormányzóságról, és nem is indul újra a következő kormányzóválasztáson - jelentette be maga Palin a New York Times szerint. Ezzel elvileg megnyílt a lehetőség, hogy Palin a 2012-es amerikai elnökválasztásokon republikánus elnökjelöltként induljon.

Palin a 2008-as elnökválasztási kampányban John McCain republikánus jelölt alelnökjelöltje volt. A kampányban a párt konzervatívabb bázisának megszólításáért felelt.

Bár a republikánusok Barack Obamával és Joe Bidennel szemben elvesztették a választást, az elemzők fényes karriert jósoltak a fiatal, négygyermekes Palinnek, sokak szerint a politikus célja egyenesen a 2012-es elnökjelöltség. Bejelentése lehetővé teszi, hogy szabadon utazzon - és akár kampányoljon - az országban.

Alaszkai visszavonulását a politikus így indokolta: "Tudjuk, hogy a kormányzóságon kívül is el tudunk érni pozitív változásokat." Kosárlabda-hasonlattal is élt, úgy fogalmazott, hogy tudja, mikor kell passzolni a labdát, hogy a csapat nyerjen. A kormányzó helyettesének, Sean Parnellnek adja át a hatalmat Alaszkában. A beiktatás július 25-én lesz - írja a New York Times.