Tiltakoztak a magyar EP-képviselők a nyelvtörvény ellen

Vágólapra másolva!
Magyar képviselők a szlovák nyelvtörvény ellen emelték fel szavukat az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén. Göncz Kinga, Bokros Lajos, Kósa Ádám egyaránt arra hívta fel a figyelmet, hogy a szlovák törvény sérti a kisebbségi jogokat.
Vágólapra másolva!

A szlovákiai államnyelvtörvény ellen tiltakoztak az Európai Parlament magyar képviselői az EP szerdai plenáris ülésén. A fideszes Kósa Ádám a leköszönt cseh elnökség tevékenységéről folytatott vitában beszélt arról, hogy "Pozsonyban nemrégiben olyan szabályt fogadtak el, amely súlyosan korlátozza a kisebbségi nyelvhasználati jogokat". Az MSZP-s Göncz Kinga viszont a svéd elnökség programjának vitájában említette az európai értékekkel tökéletesen ellenkező és elfogadhatatlan jogszabályként a szlovák törvényt.

Az MDF színeiben mandátumot szerzett Bokros Lajos az EP szlovák képviselőihez írt levélben hívta fel a figyelmet arra, hogy a törvény "kirekesztő", amely "nemcsak a magyarságot, de az európai integráció szellemiségét és a demokrácia eszméjét is sérti". Arra kérte a szlovák EP-képviselőket, hogy keressék fel pártjuk vezetőit, és győzzék meg őket arról, hogy a törvény súlyosan sérti a szlovákiai magyarság érdekeit, és ellentétes a két nemzet érdekeivel is.

A szlovák-magyar viszonyban feszültséget okozó törvény többek között azokban a szociális és egészségügyi intézményekben engedélyezi a kisebbségi nyelvek használatát, amelyek olyan településen működnek, ahol a kisebbségi lakosok aránya eléri az összlakosság 20 százalékát. Ugyanakkor minden párt és szervezet alapszabályát és hivatalos iratait az államnyelven, szlovákul kellene elkészíteni, az emlékműveken és táblákon a szöveget először szlovákul kellene feltüntetni, és csak azután következhet a más nyelvű szöveg.