Vágólapra másolva!
Oktatási központ létrehozását tervezi a német neonáci párt, az NPD egy falu hoteljében - írja a brit Independent. A Hitlert nyíltan dicsőítő párt egyebek mellett bevándorlásellenes képzéseket akar tartani, baloldali és antirasszista mozgalmak azonban hevesen tiltakoznak a tábor ellen.
Vágólapra másolva!

Egy Hannoverhez közeli falut, Fassberget szemelte ki az NPD elnökhelyettese, Jürgen Rieger egy kiképző tábor létrehozására - írja az Independent. A brit lap szerint a neonáci párt terve az, hogy egy régi szállodát, a Hotel Gerhust egyfajta zarándokhellyé tegyék, ahol az NPD hívei tanulhatnak a bevándorlás "veszélyeiről", a romák állítólagos bűneiről és "a jogkövető német nacionalisták öröklött tisztességéről".

A bevándorlóellenes NPD nyíltan dicsőíti Adolf Hitlert és a náci rezsim eredményeit. A párt mintegy 7000 tagot számlál, és több képviselőjük van a helyi önkormányzatokban.

Az ügyvédként dolgozó 61 éves Rieger próbálkozott olyan központok létrehozásával is, ahol a hozzá hasonló fehér rasszisták utódokat nemzenének az általuk várt negyedik birodalom eljövetelére.

Baloldali és antirasszista szervezetek tiltakoznak a kiképző központ létrehozása ellen. A hétvégén a hotel közelében már volt egy összecsapás baloldali és jobboldali tüntetők között, amit végül rendőri beavatkozással állítottak meg - írja az Independent.

A brit lap beszámolójából kiderül, hogy az NPD számíthat jogi huzavonára is. A párt tízéves bérleti szerződést kötött a Hotel Gerhus adósságokban úszó tulajdonosaival, a szálloda azonban közben úgynevezett vagyongondnokság alá került, és a gondnok bírósághoz fordult annak érdekében, hogy a neonácikat tiltsák ki az ingatlanból. A bíróság első körben a pártnak adott igazat, így legfeljebb egy sikeres fellebbezéssel lehet távol tartani az NPD-t a hotelből.