150 halott a nigériai muszlim támadásokban

Vágólapra másolva!
Rendőrőrsöket támadnak sorra fegyveres csoportok Nigéria északi részén. A vasárnap kezdődött és hétfőn több városra is átterjedő támadásoknak már 150 áldozata van. Sok fegyveres egy nyugati iskolák ellen uszító muszlim prédikátort követ.
Vágólapra másolva!

Több tucat ember vesztette életét muszlim fegyveresek három akciójában Nigéria északi részén hétfőn. A térségben két napja folytatódó összecsapásoknak összesen 150 halálos áldozatuk van. A BBC egyik helyi tudósítója szerint a halottak többnyire a fegyveres támadók közül valók.

Tűzharc dúl a Borno állambeli Maiduguriban, ahol kiszöktek egy börtön rabjai. A Yobe állambeli Potiskumban felgyújtottak és porig romboltak egy rendőrőrsöt. Megtámadtak egy rendőrőrsöt Wudilban is, amely alig 20 kilométerre van a térség legnagyobb városától, Kanótól. Bauchiban, ahol vasárnap volt fegyveres összecsapás, kijárási tilalmat vezettek be.

A fegyveresek közül sokan egy helyi muszlim prédikátort, Mohamed Yusufot követik, aki a nyugati iskolák elleni fellépésre uszít. Azt állítja, hogy ezekben az iskolákban az iszlám tanítással ellentétes szellemben oktatnak. Egyik csoportjuk csak úgy nevezi magát, hogy Boko Haram, ami körülbelül annyit tesz, hogy tilos az oktatás. Úgy vélik, a nyugati kultúra és tudomány bűnös dolog.

Forrás: Google Maps
A támadások helyszíne térképen

A nagyobb részben muszlimok lakta térségben a szigorú iszlám törvénykezés a saria van érvényben, de a helyi népcsoportok hagyományai is erősek.

Nigériát körülbelül fele részben lakják muszlimok és keresztények. A két vallási csoport közötti viszony általában kiegyensúlyozott, jóllehet néha előfordulnak erőszakos összetűzések kisebb, helyi csoportok között. Amiben a mostani erőszak eltér a korábbiaktól, hogy a fiatal fegyveres férfiak nem egy rivális csoportra, hanem rendőrőrsökre támadnak.