Kiszabadították egy iszlamista szekta foglyait Nigériában

Vágólapra másolva!
180 nőt és gyereket szabadítottak ki egy iszlamista szekta fogságából Nigériában, ahol a szekta felkelése miatt vérengzés kezdődött. A Boko Haram szekta tagjai azzal vádolják a kormányt, hogy a nyugati eszmék felé fordul az iszlám hagyományokkal szemben.
Vágólapra másolva!

Több mint 180 nőt és gyereket szabadított ki a nigériai rendőrség egy radikális iszlamista szekta fogságából. A Boko Haram nevű szekta az észak-nigériai Maiduguri városban rejtegette foglyait, akik hat napon át csak vizet és datolyát kaptak - írja a BBC.

Feltehetően ugyanennek a szektának a tagjai követtek el rendőrőrsök és kormányzati épületek elleni támadásokat a hét elején, a felkelést kísérő vérengzés mintegy 150 - más források szerint legalább 250 - ember életét oltotta ki Észak-Nigériában. Mintegy háromezren menekültek el a területről.

A városban a BBC szerint a foglyok kiszabadításától függetlenül folytatódnak a heves harcok a szekta tagjai és a kormány csapatai között. A mintegy ezer radikális elleni harcra Umaru Yar'Adua államfő adott utasítást. Az akció BBC-nek nyilatkozó vezetője szerint az iszlamisták jól fel vannak fegyverkezve, és még a legerősebb tüzet is állták, ezért éjszaka és szerdán napközben is folytatódott a harc.

Legalább 250 fegyverest számoltak össze a szekta vezetőjének, Mohamed Yusufnak a házánál, a kormányerők szerint itt rejtőzködik maga Yusuf is - tette hozzá a parancsnok. Maiduguri egyik lakója pedig azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy a katonák minden házat átkutatnak a városban a Boko Haram tagjait vagy követőit keresve.

A rendőrség a harcok közepette fedezte fel azt az épületet, amelyben az iszlamisták foglyaikat tartották - többnyire fiatal nőket és kicsi gyerekeiket vagy csecsemőiket. Közülük sokan azt mondták a rendőröknek, hogy férjük a Boko Haram követője, ezért kényszerítették őket, hogy Maiduguriba utazzanak. Ezzel párhuzamosan Észak-Nigéria más részein családok jelentették be nőtagjaik eltűnését - írja a BBC. Az nem egyértelmű, miért tartották fogva a nőket és gyerekeiket.

A Boko Haram szekta azzal vádolja a kormányt, hogy átveszi a nyugati eszméket, és ebben a szellemben nevelteti a nigériai gyerekeket is. Yusuf szerint a nyugati oktatás bűnös dolog, követői szerint - akik között sok a fegyveres fiatal férfi - az iszlám előírásainak megfelelően kellene működnie az államnak és az oktatásnak.