Nem engedték hazatérni az elűzött hondurasi államfőt

Vágólapra másolva!
Megtagadta a leszállási engedélyt Honduras ideiglenes kormánya attól a repülőgéptől, amelyen az egy hete puccsal eltávolított államfő akart hazatérni. A gépről vasárnap este Washingtonból érkezett hír, ahonnan ismét felszállt, Honduras viszont kijelentette: Salvador felé fogják irányítani a gépet.
Vágólapra másolva!

Manuel Zelaya, Honduras elűzött elnöke azért akart hazatérni, hogy kitöltse januárig szóló hivatali idejét. Honduras fővárosában, Tegucigalpában Zelaya több támogatója is összegyűlt, hogy a repülőtéren köszöntsék a hazatérő államfőt, de az ország átmeneti kormányának külügyminisztere, Enrique Ortez kijelentette, hogy nem engednek leszállni egy olyan gépet sem, amelyen Zelaya ül.

A gépről vasárnap este érkezett hír, amikor elhagyta Washingtont. Zelaya felszólította a hondurasi hadsereget, hogy tegye szabaddá Tegucigalpa repülőterét visszatéréséhez. Honduras repülésügyi hatósága azonban közölte: Salvador felé fogják irányítani a gépet.

A hondurasi parlament azzal fenyegette meg Zelayát, hogy hazatérése esetén azonnal letartóztatják. A törvénykezés ugyanis a hatalommal való visszaélés mellett hazaárulással és több bűncselekmény elkövetésével vádolja az elűzött elnököt.

A hírt Honduras külügyminisztere jelentette be egy helyi rádióadónak vasárnap, a BBC helyi tudósítója szerint a hondurasi fővárosban egyre nő az aggodalom, hogy a politikai krízis erőszakossá válik. A hondurasi katolikus egyház arra figyelmeztette Zelayát, hogy visszatérésével vérfürdőt indíthat el, ezért arra kérték, hogy ne térjen haza.

Honduras elnökét, Jose Manuel Zelayát június 28-án katonai puccsal távolították el tisztségéből. Az államfőt a múlt vasárnap hajnalban pizsamában vitték el az elnöki palotából. A politikus Costa Ricában keresett menedéket. A hondurasi törvényhozás még aznap új államfőt választott Roberto Micheletti személyében, aki beiktatása után közölte: szó sem volt puccsról. Noha a világ vezető hatalmai Zelayát támogatják, Hondurasban a társadalom nagyobb része üdvözölte a politikus menesztését.