Durva szerek körül forog a Jackson-nyomozás

Vágólapra másolva!
Megkérdőjelezhető módon eljáró orvosok és álnévre vagy álnéven felírt lórúgásszerű orvosságok körül forog a Michael Jackson halála ügyében folyó nyomozás. A Los Angeles-i rendőrség még nem döntötte el, felmerülhet-e az emberölés gyanúja, de a pletykalapok már tudni vélik azt is, ki lesz a gyanúsított. Közben közzétettek egy régi felvételt, amely sokak szerint megmagyarázza Jackson gyógyszerfüggőségét.
Vágólapra másolva!

Több tucat orvos nevét futtatja végig a receptköteles gyógyszerek adatbázisán a kaliforniai főügyészség - közölte Jerry Brown főügyész. A főügyészség ezzel segít be a Michael Jackson halálának körülményeit vizsgáló nyomozásba. Azt igyekeznek így kideríteni, milyen gyógyszerek vezethettek a zenész halálához. Az ügyész azt nem erősítette meg, hogy az ügyben emberölés bűntettét is vizsgálnák, de azt mondta, nem lehet kizárni, "mint egyik olyan esetben sem, amikor van egy holttestünk és egy nagy rakás gyógyszerünk".

Kórtörténet

A Jackson halálát vizsgáló rendőrség igyekszik összeállítani a zenész kórtörténetét, hogy kiderítsék, mi vezetett június 25-i halálához. Több, a sztárt kezelő orvostól is bekérték a Jacksonra vonatkozó kartonokat, ezen kívül három házkutatást is tartottak. A nyomozás célja, hogy kiderüljön, szerepet játszhattak-e a sztár halálában különböző, receptre kapható, jellemzően nyugtató, altató hatású gyógyszerek.

A nyomozóknak pontos képet kell kapniuk arról, hogy milyen egészségügyi állapotban volt Jackson halála idején, arról, hogy milyen kezeléseket kapott korábban, és hogy milyen gyógyszereket szedett. Ha sikerül összegyűjteni, hogy milyen gyógyszerekből mekkora mennyiség jutott Jacksonhoz, annak is utána kell nézniük, hogy ezeket milyen indokból kaphatta, milyen mellékhatások érhették, és a különböző gyógyszerek egy időben való szedése milyen hatást válthatott ki. Azt is tisztázniuk kell, hogy melyik orvos milyen információk birtokában írt fel gyógyszereket számára, és hogy ezt szabályosan tette-e - írja a Los Angeles Times.

A gyanús szer

Számos jel mutat ugyanis arra, hogy a popsztár június 25-i halálához feltehetően gyógyszer-túladagolás vezetett. A TMZ internetes pletykalap és legutóbb - egy a nyomozást jól ismerő, név nélkül nyilatkozó forrásra hivatkozva - az Associated Press tekintélyes hírügynökség is azt állította, hogy Jackson lakásának átkutatásakor több üveggel is találtak egy Diprivan nevű, műtéti altatásoknál használatos szerből.

Jackson bőrgyógyásza, Arnold Klein a múlt héten azt nyilatkozta a CNN-es Larry Kingnek, hogy Jackson egy régebbi németországi turnéján már használt Diprivant. "Egy aneszteziológus segítségével használta, hogy éjjel tudjon aludni. Mondtam neki, hogy tiszta őrült" - mondta a bőrgyógyász a műsorban. Korábban Cherilynn Lee, egy Jacksonnak táplálkozási tanácsokat adó nővér állította azt, hogy a sztár az ő segítségét is kérte, hogy Diprivanhoz jusson.

Csütörtökön nyilvánosságra került egy 25 évvel ezelőtti videofelvétel, amelyen egy Pepsi-reklám félresikerült forgatása látható, amikor a túl hamar bekapcsolt pirotechnika miatt meggyulladt a Michael Jackson haja. A másod- és harmadfokú égések, illetve az azok nyomainak eltüntetését szolgáló műtétek által okozott fájdalom enyhítésére felírt gyógyszerek indították el Jacksont a gyógyszerfüggőség útján, és innen fakad a plasztikai beavatkozások iránti megszállottsága is - állítja névtelen forrásokra hivatkozva a felvételt közzétevő Us Weekly magazin. (Figyelem, ijesztő képek!):


A Diprivan - a gyógyszer interneten magyarul is elérhető betegtájékoztatója szerint -, egy általános érzéstelenítő, intravénás (fecsekndővel beadandó) anesztetikum (altatószer), amely "gyors, rövid hatástartamú elalvást biztosít". A tájékoztató szerint mellékhatásai között ritkábban szerepelhet vérnyomáscsökkenés, lassú szívverés, légzési ritmus változása. Ébredés után gyakran hányingert, hányást, fejfájást okozhat.

Szigorú hozzáférés

A hatóanyaga nevén propofolnak is emlegetett Diprivannal kapcsolatban már két éve felmerült, hogy a korlátozottan hozzáférhető gyógyszerek közé kellene besorolnia az amerikai drog- és gyógyszerügynökségnek (DEA). Az amerikai aneszteziológusok társasága évekig fontolgatta a gyógyszer felhasználásának szigorítását, ám végül elvetették ezt, mivel úgy találták, sokkal kisebb mértékben élnek vissza vele, mint más hasonló szerekkel, például az OxyContinnal - mondta az AP-nek David Zvara aneszteziológus.

Jackson halála előtt a szerrel kapcsolatos fő aggodalom az volt, hogy az egészségügyi személyzet visszaélhet vele. A DEA-hoz ugyanakkor az utóbbi időkben egyre nagyobb számú, a szerrel kapcsolatos halálesetekről szóló olyan jelentés érkezett: míg sokáig évi 22 halálesetet kapcsoltak hozzá, ez a szám 2007-ben 35-re, 2008-ban 43-ra emelkedett. A DEA ezért most azt fontolgatja, hogy szigorítja a hozzáférést.

Forrás: AFP
Búcsúkoncert Jackson emlékére

A korlátozottan hozzáférhető gyógyszereknek öt kategóriája van az USA-ban. A legszigorúbb kategóriában az olyan erős szerek vannak, mint például a heroin, míg az enyhébb kategóriákban szerepelnek például a codeintartalmú köhögéscsillapítók. A korlátozottan hozzáférhető gyógyszerek esetében minden milligrammal el kell számolnia a felelős orvosnak, kezelésük komoly adminisztrációval és költségekkel jár. Az ilyen szigorú besorolás alá eső gyógyszerekkel való visszaélésért - súlyosabb esetben - akár 40 évbörtön is kiszabható. A halálos túladagolás súlyos esetnek számít.

Felelőtlen orvosok, akaratos sztár

A rendőrök több, Jacksonnal kapcsolatba hozható orvos gyógyszerfelírási gyakorlatát is vizsgálják, jóllehet ezek közül egyelőre két orvos neve ismert. Az egyikük Klein, a bőrgyógyász, akitől idézés útján kérték be a Jacksonra vonatkozó kartonokat szerdán. A másik Conrad Murray, aki személyesen is ott volt Jackson halálakor a sztár lakásán, sőt ügyvédje egy korábbi nyilatkozata szerint megpróbálta újjáéleszteni a zenészt (Murrayról bővebben itt olvashat).

Murrayról pletykalapok tudni vélik, hogy őt fogja meggyanúsítani emberöléssel a rendőrség, ezt azonban hivatalosan nem erősítették meg. A rendőrség a halottkémi vizsgálat eredményére vár, ezt követően tudják majd eldönteni, hogy emberölésként kell-e kezelni az esetet. Ha Jackson halálát valóban receptköteles, csak orvos által beadható gyógyszer okozta, az azt beadó orvos büntetőjogi felelősségét is felvetheti (erről bővebben itt olvashat).

Forrás: EPA
Murray, az egyik orvos

Az orvosok nehezen állnak ellen egy-egy akaratos híresség kérésének, ha az olyat kér - például receptfelírás esetében -, ami miatt át kell hágniuk bizonyos szabályokat - mondta a Time magazinnak Drew Pinsky gyógyszerfüggőséggel foglalkozó szakember. "Az orvosnak is örömöt okoz, ha segíthet valakin, ráadásul ha sikerrel jár, akkor egy valóban nagyon fontos ember mondja azt neki, 'Ó milyen jó munkát végzett. Sokkal jobban vagyok.' Az orvosok azonban nem feltétlenül értik meg, hogy annak a páciensnek le kell jönnie a szerről, mivel akkor majd nem érzik jól magukat, és nagyon dühösek lesznek, és kirúgják a doktort, és mert korlátlanul hozzáférhetnek bármihez, és mindig van valaki, aki megadja nekik, amit akarnak" - magyarázza Prinsky az orvosok és a hírességek viszonyát. Jackson gyógyszerfüggőségéről egyelőre még mindig kevés konkrét tényt tudni, de egyik neve elhallgatását kérő ismerőse a Los Angeles Timesnak azt mondta, a sztárnak nem jelentett problémát olyan orvost találni, aki felír a számára receptköteles gyógyszereket.