Kigyulladt egy iráni utasszállító: legalább 17 halott

Vágólapra másolva!
Leszállás közben kigyulladt pénteken egy iráni utassszállító repülőgép 153 utassal a fedélzetén. Az első jelentések szerint 17 ember vesztette életét és 19-en megsérültek.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb 17 ember vesztette életét, mikor pénteken leszállás közben kigyulladt egy iráni utasszállító repülőgép, majd túlfutott a leszállópályán. Az IRNA iráni hírügynökség szerint a gépet az ázsiai ország északkeleti részén lévő Mashad városában érte a szerencsétlenség. A sebesültek száma 19 - közölte Ghahraman Rashid helyi tisztviselő, aki szerint úrrá lettek a tűzön. Az első hírek szerint a gép futóművei kaptak lángra a leszállás pillanatában.

A Teheránból érkező orosz gyártmányú Iljusin típusú gépen 153 utas tartózkodott. A többi utast evakuálták - írja a BBC Rashidra hivatkozva. Egy iráni televízió által bemutatott képen az látszik, hogy a gép pilótafülkéje szinte teljesen megsemmisült.

A baleset mindössze kevesebb mint tíz nappal azután történt, hogy egy másik iráni repülőgép-szerencsétlenségben 168 ember életét vesztette.

Az iráni-orosz vegyesvállalatként működő Caspian Airlines Tu-154-ese július 15-én zuhant le Irán északi részén, és a fedélzeten lévő összes ember -153 utas, 15 fős személyzet - meghalt.

Az iráni repülőgépek - magánkézben lévő légitársaságoké és az állami cégek gépei is - kritikus állapotban vannak a gépek életkora és a megfelelő karbantartás, valamint a pótalkatrészek hiánya miatt. Ez utóbbiak beszerzését nagyban nehezítik az Egyesült Államok által még az 1980-as években meghirdetett szankciók.