Érzéseket is elloptak a brit bulvárújságírók

Vágólapra másolva!
A világhírű fociedző, Alex Ferguson mellett ismert színészek és vezető politikusok is vannak azok között, akiket egy brit bulvárlap újságírói állítólag törvénytelenül megfigyeltettek. A gyanú szerint feltörték hangpostafiókjukat, és még a bankszámlájuk adataihoz is hozzáfértek. Az eset különösen kínos a brit konzervatív pártnak, amelynek kommunikációs főnöke a bulvárlap szerkesztője volt korábban.
Vágólapra másolva!

"Mindig is gondolkoztam ezen, hogy hogyan csinálják a bulvárlapok, mert néha olyan helyeken jelentek meg újságírók és paparazzo fotósok, ahol váratlanul bukkantam fel. Nem szóltam senkinek, és csak egy fél órával korábban beszéltem meg a találkozó helyét valakivel, mégis ott voltak ők is."- nyilatkozta a Guardiannek Vanessa Fletz, a BBC egyik műsorvezetője. Állítólag ő is azok között volt, akiknek magánnyomozók feltörték a hangpostafiókját, hogy így szerezzenek információkat a Rurpert Murdoch médiabirodalmának részét képező News of the World című brit bulvárlapnak.

Az ügyet feltáró Guardian információi szerint több ezer közéleti személyiségnek, köztük Sir Alex Fergusonnak, a Manchester United menedzserének hangposta üzeneteit is lehallgathatták. A gyanú szerint illegálisan megfigyelték John Prescott egykori miniszterelnök helyettest, George Michael énekest, Boris Johnson londoni polgármestert, Gwyneth Paltrow színésznőt, de felmerült Jude Law színész neve is.

Vanessa Fletz fontolgatja, hogy perel: "Nagyon-nagyon mérges vagyok, mert két kislány anyukájaként, ha feltörik a telefonom, akkor nemcsak az én érzéseimet és gondolataimat tudják meg, hanem a gyerekeimét is, és mindenkiét, aki velem kapcsolatba kerül. 2006-ban az egyik kislányom kórházba került. Nem szóltam senkinek, hanem a kórházba rohantam, és mégis, amikor kiléptem a szobájából, már ott várt egy riporter a folyosón. Még szerencse, hogy nem egy politikus vagyok, aki tud mindenféle kémügyekről meg titkosszolgálati dolgokról."

Elszigetelt esetnek hitték

Az ügy még 2005 decemberében kezdődött, amikor a királyi udvar jelezte a rendőrségnek, hogy William herceg telefonját valószínűleg lehallgatják. Először akkor fogtak gyanút, amikor egy hangposta üzenet nem publikus információi William herceg térdsérüléséről másnap megjelentek a News of the Worldben. Ezután hamarosan rendőrségi nyomozás indult, ami azzal végződött, hogy 2007-ben az újság királyi családdal foglalkozó szerkesztőjét és egy magánnyomozót több hónap letöltendő börtönbüntetésre ítéltek. A vizsgálat során meggyanúsították őket azzal, hogy további 14 közszereplő, köztük Gordon Taylor, a Professzionális Labdarúgók Egyesületének elnökének telefonját törték fel.

A rendőrségi vizsgálat akkor nem tárt fel szélesebb körű visszaéléseket, és az újság hivatalos álláspontja is az volt, hogy csak egy elszigetelt esetről volt szó, senki más nem tudott az illegális információszerzésről.

A Guardian néhány napja kezdett újabb részleteket közölni az ügyről. Értesüléseik szerint korántsem csak egy önjáró újságíró és egy illegális eszközökkel dolgozó magánnyomozó kettőse állt a megfigyelések mögött. Rendőrséghez közeli forrásokra hivatkozva csütörtökön azt írták, hogy 2-3 ezer közéleti személyiség lehetett a megfigyeltek között. Napvilágot látott az is, hogy a News of the World a 2006-os perek óta összesen 1 millió fontot fizetett ki a megfigyelések több áldozatának - köztük Gordon Taylornak -, cserébe azért, hogy ők hallgassanak az ügyről. A feltört hangpostafiókokon kívül adóbevallásokat, bankszámlakivonatokat szerezhetett meg a bulvárlap - írja a Guardian, hozzátéve, hogy a gyanú szerint az illegális információszerzés bevett gyakorlat volt a News of the Worldnél, és élhettek ezzel az eszközzel a szintén Rurpert Murdoch tulajdonában álló Sun című bulvárlapnál is.

A rendőrséget nem érdekli

Csütörtökön délelőtt a Scotland Yard az ügy újbóli kivizsgálását ígérte, a délutáni sajtótájékoztatón az üggyel foglalkozó John Yates azonban már arról tájékoztatta a sajtót, hogy nincs szükség új vizsgálatra, mert nincs elegendő bizonyítékuk arra, hogy a korábban ismertnél több telefont törtek volna fel. A rendőrségi vizsgálat szerint szó sincs több ezer megfigyeltről, csak több száz ember került a magánnyomozók látókörébe, de közülük is csak keveseket figyeltek meg. Információik szerint John Prescott egykori miniszterelnök-helyettes üzeneteit sem hallgatták le, azon keveseket pedig, akiket mégis, azokat a rendőrség már korábban értesítette.

Újraindítja azonban az üggyel kapcsolatos nyomozását több szigetországi médiafelügyelet, és vizsgálatot kezdeményezett a parlament illetékes bizottsága is, amely meghallgatásra beidézte a News of the World kiadójának vezetőit is.

Akadtak politikusok, akik már általános következtetéseket is levontak a botrányból. Simon Huges Liberális Demokrata képviselő - aki állítólag maga is megfigyelt volt - például azt mondta a Guardiannek: "Ez egy nagy figyelmeztetés. Én nem is magamért, hanem valójában azért aggódom, hogy hogyan védjük meg a hétköznapi embereket, akik nem tudnak a médiához fordulni segítségért. Biztos vagyok benne, hogy ahogyan egyre több emberről egyre több személyes adatot tartanak nyilván egyre több szervezetnél, a kockázat egyre magasabb. Remélem, hogy tanulunk a történtekből."

Cameronnak magyarázkodnia kellett

Az egyre dagadó botrány belpolitikai szempontból központi kérdése azonban az, hogy pontosan mi volt a szerepe a 2006-os ügyben Andy Coulsonnak, aki a bűncselekmények idején a News of the World szerkesztője volt, jelenleg pedig a konzervatív párt kommunikációs igazgatójaként dolgozik. Coulson épp a megfigyelési botrány miatt távozott a laptól, bár állította, hogy nem tudott róla részleteket. Kritikusai szerint azonban ha akkora méreteket öltött az illegális megfigyelés, mint ahogyan azt a Guardian megírta, akkor szerkesztőként tudnia kellett róla, ha pedig nem tudott róla, az azt jelenti, hogy a szerkesztőség teljesen kicsúszott az irányítása alól, ami megkérdőjelezi alkalmasságát jelenlegi pozíciójára is.

David Cameron, a konzervatív párt vezetője azonban a botrány kirobbanása után azonnal védelmébe vette Coulsont: "Természetesen tudtam az újságtól való távozásáról, amikor felvettem. De hiszek abban, hogy az embereknek kell adni egy második esélyt. A párt kommunikációs vezetőjeként fantasztikus munkát végez, végig becsületes módon. Az állása biztonságban van." Egyelőre megnyugodhat tehát Coulson, a poénkodást azonban nem ússza meg. Már nyilvánosságra került mobilja hangpostafiókjának üzenete, amely stílusosan hangzik a telefonfeltörési ügy kellős közepén: "Hello, ez Andy Coulson postafiókja, kérlek hagyj üzenetet, vagy jobb, ha sms-t küldesz, mert sokáig tarthat, amíg felveszem."