Kikerültek a Facebookra a brit kémfőnök adatai

Vágólapra másolva!
200 millió ember juthatott adatokhoz a leendő brit kémfőnök, Jonh Sawers gyerekeiről, lakásáról, barátairól. Az adatokat Sawers felesége töltötte fel. A brit külügy hamar leszedette a kényes információkat, de a brit ellenzék úgy véli Sawers emiatt alkalmatlanná vált a feladatra.
Vágólapra másolva!

Levették a Facebook közösségi oldalról a brit hírszerzés, az MI6 következő vezetője John Sawers személyes adatait. A jelenleg Nagy-Britannia ENSZ-nagyköveteként szolgáló Sawers felesége töltött fel az oldalra különböző személyes információkat családjáról, például gyerekeikről, nyaralásukról, barátaikról és otthonuk elhelyezkedéséről.

Az adatokat, amelyekről először a brit Mail on Sunday számolt be, levették a honlapról, miután a lap jelezte a problémát a brit külügy felé.

A nő által feltöltött adatokat a közösségi oldal mind a 200 millió használója láthatta. Ellenzéki politikusok szerint a fiaskó miatt nagyban sérült a nemzetbiztonság, és megkérdőjelezték az új hírszerzési főnök alkalmasságát is. Patrick Mercer, a brit parlament terrorista-ellenes albizottságának elnöke aggasztónak nevezte, hogy a hírszerzési közösséggel régóta kapcsolatban álló család ilyen részleteket tett elérhetővé.

Az ellenzéki liberális demokraták külügyi szóvivője vizsgálatot követel Gordon Brown brit kormányfőtől annak kiderítésére, hogy az eset miatt továbbra is alkalmas-e a hírszerzés vezetésére Sir John, aki novemberben venné át az MI6 vezetését.