Katolikus fiatalok támadtak a protestáns felvonuláson

Vágólapra másolva!
Összecsaptak a rendőrökkel katolikus fiatalok Belfastban, a szokásos északír protestáns felvonuláson. Két rendőr megsérült, mikor kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták meg az eseményt biztosító rendfenntartókat.
Vágólapra másolva!

Zavargások törtek ki hétfő este Belfastban, ahol katolikus fiatalok kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták meg a hagyományos nyári protestáns felvonulás útvonalát biztosító rendőröket. A BBC szerint legalább két rendőr megsérült az összecsapásban, a fiatalokat gumibotokkal és vízágyúval sikerült megfékezni. A hatóságok azt állítják, hogy a rendőrökre egy lövést is leadtak. Egy embert őrizetbe vettek.

A szokásos protestáns felvonulások nagy része eddig békésen telt idén. Korábban halálos áldozatokkal járó utcai harcok és merényletek kísérték az évfordulós felvonulásokat és rendezvényeket, az utóbbi években azonban már nem voltak jelentős rendbontások. Az északír hatóságok idegenforgalmi kampányt is indítottak az utóbbi időszakban, igyekezve a turisták számára is vonzóvá tenni az eseményt.

A legnagyobb, nem politikai pártként működő ulsteri protestáns csoport, az Orániai Rend minden nyáron felvonulásokkal emlékezik meg arról, hogy az angol trónra a katolikus II. Jakab elűzése után meghívott protestáns uralkodó, Orániai Vilmos a XVII. században leverte az írországi katolikus lázadást. A felvonulási szezon fő eseménye minden évben július 12-e - a katolikusok elleni, Boyne folyó menti csata évfordulója -, ám ha ez vasárnapra esik, a protestáns közösség hagyomány szerint hétfőn rendezi a fő felvonulásokat.