Újra csak vízummal mehetnek a csehek Kanadába

Vágólapra másolva!
Kanada visszaállította a vízumkényszert Csehországgal szemben, mert az utóbbi években ismét megugrott a többségében roma cseh menedékkérők száma. A cseh kormány válaszlépésekre készül.
Vágólapra másolva!

Kanada vízumkötelezettséget vezetett be az országba utazó cseh állampolgárokkal szemben - jelentette hétfőn késő este a cseh közszolgálati televízió a kanadai külügyminisztérium internetes honlapjára hivatkozva. A vízumkötelezettség felújítását - amely kedden reggel lép érvénybe - a kanadai kormány a cseh állampolgárok növekvő számú menedékkérelmével indokolja. (A kérdésről szóló cikkünket itt elolvashatja.)

A prágai sajtó szerint a csehországi romák menekülnek Kanadába, mert hazájukban nem érzik magukat biztonságban.

Jan Fischer cseh miniszterelnök bejelentette, hogy kedd reggelre rendkívüli kormányülést hívott össze. A cseh külügyminisztérium jelezte, hogy mérlegeli a válaszlépéseket, például vízumkötelezettség bevezetését a kanadai diplomaták számára. A cseh miniszterelnök és a külügyminiszter is azt közölte: mindent megtettek az intézkedés elhárítása érdekében. "Minden kommunikációs csatornát kihasználtunk arra, hogy ezt a lépést elhárítsuk, vagy legalább elhalasszuk" - nyilatkozta Jan Fischer.

A csehek számára rendkívül kellemetlen, hogy kanadai vízumot a jövőben csak Kanada bécsi nagykövetségén lehet majd beszerezni.

Kanada első ízben a kilencvenes évek végén vált a csehországi roma emigráció célországává. Miután több ezer csehországi roma kért letelepedési engedélyt Kanadában, az észak-amerikai állam 1997-ben vízumkényszert vezetett be a cseh állampolgárokkal szemben. Az intézkedést csak 2007 őszén oldották fel. A tavalyi évhez képest az idei első félévben nagyon megugrott a menedéket kérő csehországi romák száma Kanadában: míg tavaly összesen 853 cseh állampolgár kért Kanadában menedéket, az idei első négy hónap alatt már 1077-en.