Vágólapra másolva!
Az iráni kléruson belüli törésvonalakat jelzi, hogy egy vallási testület nyilvánosan szembeszállt Irán legfontosabb vallási és politikai vezetőjével a választási csalások és a poltikai foglyok miatt. A reformista vallási csoport honlapját leblokkolták. A választáson alulmaradt jelölt, Mir Hosszein Múszavi bejelentette, új pártot alapít.
Vágólapra másolva!

Nem fogadja el az iráni elnökválasztás eredményét egy reformista iráni vallási testület - írja a Guardian. A Qum-i Kutatók és Tudósok Gyűlése síita vallási központ szerint a választási csalásokról szóló bizonyítékokat figyelmen kívül hagyták, a békés tüntetők ellen brutálisan léptek fel, az Őrök Tanácsa pedig elveszítette a pártatlanságát az irániak szemében. A szervezet a politikai foglyok kiszabadítására is felszólította az iráni vezetést.

Bár Qum szent város Iránban, a gyűlésnek nincs jelentős formális politikai befolyása, mégis fontos, hogy egy vallási csoport nyíltan szembeszáll Ali Hamenei ajatollahhal, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjével - írja a Guardian. Hamenei hirdette ki győztesnek Máhmúd Ahmadinezsadot, és ő volt az, aki fenyegetően felszólította az ellenzéket a tüntetések befejezésére.

A brit lap szerint ez a kiállás is jelzi az iráni kléruson belül húzódó mély törésvonalakat. (A háttérben zajló hatalmi harcokról bővebben itt olvashat.) A Qum-i csoport honlapját vasárnap leblokkolták.

Az iráni elnökválasztáson alulmaradt jelölt, Mir Hosszein Múszavi közben bejelentette, hogy új pártot alapít - írja a Los Angeles Times egy iráni reformista lap értesülései alapján.

Iránban zavargások törtek ki a június 12-ei elnökválasztást követően, melyet a hatalmon lévő elnök, Máhmúd Ahmadinezsad nyert meg. Az ellenzék szerint a választást elcsalták, ezzel kapcsolatban számos bizonyítékot is bemutattak. A tüntetések során több tucat ember meghalt, több ezren kerültek börtönbe.