Legkevesebb húszan meghaltak az áradásokban Kínában

Vágólapra másolva!
Legalább húszan meghaltak, és több mint 670 ezer embert kellett kitelepíteni Kína középső és délkeleti részén, ahol a négy napon át tartó viharos esőzések okoztak áradásokat. Az árvíz áramszüneteket okozott, terméseket tett tönkre és úthálózatokat rongált meg.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb húszan meghaltak, és összesen több mint 670 ezer embert ki kellett telepíteni Kína középső és délkeleti részén. A térségben napok óta tartó viharos esőzések okoznak áradásokat - jelentette vasárnap az Új Kína hírügynökség.

A leginkább sújtott Kuanghszi (Guangxi) autonóm területen több mint 285 ezer embert költöztettek el lakóhelyéről. A terület egyes folyóin utoljára 1998-ban volt ilyen magas a vízszint, akkor az esőzéseket követő áradások 3600 ember életét követelték - jelentette a CCTV központi televízió. A mostani árvíz áramszüneteket okozott, terméseket tett tönkre és úthálózatokat rongált meg. Hatvankét iskolát elöntött a víz, háromszáz diák egy kollégiumban rekedt egy időre, de a hatóságoknak sikerült helyreállítaniuk az áramszolgáltatást és ellátni élelemmel, vízzel a diákokat, majd elszállították őket.

Négy napon át tartó özönvízszerű esőzések után vasárnap Kuanghszi egyes részein csillapodni kezdett az eső, de a helyi hatóságok további áradásokra figyelmeztetnek, mert a folyók vízszintje még mindig magas. Hunan tartományban szintén 140 ezer, Csianghsziban pedig százezer ember kellett evakuálni.

Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnök szombaton utasította a helyi hatóságokat, hogy szavatolják a közbiztonságot a súlyos helyzetben. A meteorológiai szolgálatok szerint Kínának a következő években szélsőséges időjárási körülményekre kell felkészülnie, részben a légkör általános felmelegedése miatt.