Halálra is ítélhetik a washingtoni Holokauszt Múzeumban lövöldöző férfit

Vágólapra másolva!
Olyan vádpontok merültek fel a washingtoni Holokauszt Múzeumban júniusban gyilkoló idős férfi ellen, amelyekért akár halálbüntetést is kaphat. A fehérek felsőbbrendűségét hirdető James von Brunn június 10-én lőtte agyon a múzeum biztonsági őrét.
Vágólapra másolva!

Egy amerikai bíróság olyan vádat emelt szerdán a fehér faj felsőbbrendűségét hirdető James von Brunn ellen, amelynek alapján akár halálra is ítélhetik őt. A férfi a washingtoni Holokauszt Múzeum egyik biztonsági őrét lőtte agyon még június 10-én.

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma szerint az illetékes kerületi bíróság hét vádpontot fogalmazott meg Von Brunn ellen, és ebből négy akár halállal is büntethető. Egyebek mellett előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkossággal, illetve "tényleges vagy vélt faji vagy vallási alapon" elkövetett bűncselekménnyel vádolják őt.

A rasszista és antiszemita nézeteiről közismert 89 éves férfi június 10-én puskával a kezében lépett be a washingtoni Holokauszt Múzeum kapuján, és a rendőrség szerint azonnal mellbe lőtte a 39 éves Stephen T. Johns biztonsági őrt, miután az kinyitotta előtte az ajtót.

Johns a kórházba szállítás után meghalt, és von Brunnt is válságos állapotban vitte el a mentő, mert a többi biztonsági őr azonnal tüzet nyitott rá, és az idős támadót egyikük az arcán találta el.

Az azóta kórházban ápolt idős férfinak csütörtökön kell megjelennie egy szövetségi bíró előtt, hogy válaszoljon az ellene emelt vádakra.

James von Brunn a fehérek felsőbbrendűségét hirdető és antiszemita weboldalt működtet, és egy zsidógyűlölő tanulmánykötete is megjelent. Az 1980-as években négy évet töltött börtönben, mert el akarta rabolni az amerikai jegybank igazgatótanácsának tagjait.