H1N1: magyar sárkányhajósok betegedtek meg

Vágólapra másolva!
Két magyar sárkányhajós betegedett meg a tajvani Világjátékokon, de már mindketten jól vannak. Egy magyar válogatott labdarúgó, Vadócz Krisztián is gyaníthatóan megfertőződött. Közben Szaúd-Arábia a mekkai zarándoklat korlátozását tervezi, nem engednék az időseknek és fiataloknak, hogy részt vegyenek az éves Háddzson. A nagy tömeg ugyanis potenciális vírusfészekké válhat. Norvégiában pedig egy lánytábor több tucat lakóját fertőzte meg a vírus, de az ő állapotuk is egyre javul.
Vágólapra másolva!

Két, a tajvani Világjátékokról hazaérkezett magyar sárkányhajós kapta el az új típusú H1N1-es influenzát - közölte Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-kenu Szövetség főtitkára. A két sportolót, egy nőt és egy férfit a budapesti Szent László Kórházban ápolják, a betegséget előbb elkapó fiatalembernek szombaton már nem volt láza, és a másik beteg is jól van. Az orvosok szerint két nap alatt lezajlik a betegség - mondta el a főtitkár.

A Világjátékokról hazaérkezett több mint 20 fős sárkányhajó csapat mindegyikénél elvégezték a H1N1-tesztet, két sportolónál, egy nőnél és egy férfinél pozitív lett a teszt - mondta Schmidt, aki hozzátette, a többiek nem kapták el a betegséget.

Vadócz Krisztián, a magyar válogatott és a spanyol Osasuna labdarúgója is új influenza gyanújával került be a spanyolországi Jerez kórházába. Vadócz állapotáról bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

Idősek és fiatalok ne zarándokoljanak Mekkába!

Meg akarja tiltani a szaúd-arábiai kormány a 65 évnél idősebbeknek és a 12 évnél fiatalabbaknak, hogy részt vegyenek az idei, november végi Háddzson, vagyis a nagy zarándoklaton a mekkai Kába-kőhöz. A sivatagi királyság az új típusú influenza kockázatai miatt akar tilalmat bevezetni - közölte szombaton Szaúd-Arábia Egészségügyi Minisztériumának szóvivője.

A kötelező mekkai zarándoklat idején milliók jönnek a városba és mennek Medinába, Mohamed próféta feltételezett sírjához. Éppen ezért aggódnak a szaúdi egészségügyi hatóságok, amelyek szerint a járványveszély sem változtat a zarándokok eddigi kvótáján, csupán elejét akarják venni annak, hogy a betegség szempontjából legérzékenyebb korcsoportok ki legyenek téve a veszélynek.

Szaúd-Arábiában csaknem 300 új influenzás esetet jegeztek fel azóta, hogy a vírus megjelent Mexikóban, tavasszal. Sokan azért aggódnak, hogy robbanásszerűen emelkedhet a betegek száma a Háddzs két hete alatt, és fékezhetetlen járvány alakulhat ki a világ minden részéből érkező hívők körében. A félelem a zarándokokat is elérte, kisebb zarándoklatokat egyre többen mondanak le a vírustól való félelmükben.

Norvég lánycsapat is megbetegedett

37 fiatal lány betegedett meg az új influenzában egy norvégiai nyári táborban, amit a járvány kitörése miatt azonnal kiürítettek és bezártak.

A körzet főorvosa azt mondta, hogy a tizenéves lányok közül több tucatnyian lettek lázasak csütörtökön éjszaka, és olyan tüneteket mutattak, amelyek egyértelműen utaltak az új influenzára. A gyorstesztek kimutatták a vírus kórokozóját a szervezetükben. A főorvos azt mondta, hogy betegeket a táborhoz közeli iskola épületébe vitték, amit karanténnak jelöltek ki.

A Norvégia nyugati részén lévő tábor egyik szervezője közölte, hogy a betegeknek nem volt magas a lázuk, és ezért nem volt érdemes kórházba vinni őket, mivel a gyógyulás jeleit mutatták már pénteken. Az egészséges lányokat azonban hazaküldték a biztonság kedvéért. Nem kizárt azonban, hogy további megbetegedések lehetnek.