Exit poll: Egyértelmű ellenzéki siker a bolgár választásokon

Vágólapra másolva!
A szavazatok 38,5-41 százalékát szerezhette meg az ellenzéki GERB párt a bolgár parlamenti választáson az első exit poll felmérések szerint, míg az eddig hatalmon lévő szocialisták csupán 17-18,4 százalékot értek el. Napközben a bolgár média kijátszva a kampánycsendre vonatkozó tilalmat, célozgatásokkal teli hírekben számolt be a GERB előnyéről. 
Vágólapra másolva!

Egyértelmű sikert könyvelhet el az ellenzéki GERB párt a bolgár parlamenti választáson, az exit poll első adatai szerint a párt a szavazatok 38,5-41 százalékát szerezhette meg. Ez várhatóan 115-117 mandátumot jelent a 240 fős parlamentben. Az eddig hatalmon lévő szocialisták a voksoknak csupán 17-18,4 százalékát szerezték meg.

Az exit poll adatai szerint a török kisebbséget képviselő DPSZ 11,3-13,5 százalékot, az ultranacionalista Ataka 9-9,2 százalékot ért el. Az ellenzéki néppártok Kék Koalíciója 7,5 körüli, a jobboldali Leader párt 4,0 százalék körüli eredményre számíthat. Az exit poll szerint ugyancsak átlépi a parlamentbe kerüléshez szükséges négy százalékos küszöböt a populista Rend, Jog és Igazság párt.

A nyertes jobbközép GERB listavezetője Szófia főpolgármestere. A korábbi testőr, Bojko Boriszov a korrupciónak hadat üzenő politikájával győzte meg a kormányon lévő szocialistákkal elégedetlen bolgárokat arról, hogy ő képes lesz a következetes reformpolitikára. Kormányának első feladata lesz helyreállítani országa iránt a befektetők és az Európai Unió bizalmát. Idén számos befektető fordított hátat az országnak és az EU jelentős pénzek elvonásával büntette Szófiát, amiért nem volt képes szembeszállni a szervezett bűnözéssel és a mindent elárasztó korrupcióval.

Furfanggal játszotta ki a kampánycsendet a bolgár sajtó

Több bolgár hírügynökségi és -sajtóhír között szerepelt olyan vasárnap, amely - a kampánycsendet kijátszva - a pártok aktuális állásáról közölt exit poll eredményeket. Ezek szerint már délután a GERB névre hallgató ellenzéki jobbközép vezetett.

A BGNES hírügynökség időjárásjelentése szerint a Városháza utcában 40 fokos (azaz százalékos), "elviselhetetlen a hőség", míg a Szocialista Párt (PSZB) utcájában a higanyszál nem érte el 18 fokot. Még hidegebb volt a török kisebbség pártja, az MDL székháza előtt (alig 12 fok), és ugyancsak fagyos volt az időjárás a Roham (Attaka) nacionalista párt háza táján, ahol csak 9 fokot mértek.

A leglátogatottabb éttermeket sorrendbe állítva a Focus hírügynökség arról számolt be, hogy "A polgármesterhez" címzett söröző áll az első helyen 38 százalékkal, őt követi a vendéglő "A Vörös Nagymamához" 20 százalékkal (utalás arra, hogy a PSZB-t elsősorban az idős választók támogatják). A Mash Allah (MDL) látogatottsága 13,5 százalék, míg a Führerre utaló "Anschluss" sörözőé 10 százalék.

Egy másik, szintén a Focus által közölt hír szerint a veteránautók vasárnapi versenyén egy tűzoltóautó vezet 37,5 százalékkal - ez utalás a polgármester karrierjének kezdetére -, második helyen Georgi Dimitrov egykori kommunista vezető autója áll (18,2 százalék), őt követi az MDL Törökországból importált Fiat Doganja (14,5 százalék).

A Darik rádió a zeneszámokat rangsorolta: a Tűzvész (GERB) című nóta áll az élen 38 százalékkal, őt követi a "Baloldalt fáj" (PSZB) 19 százalékkal, majd egy keleti dal (MDL) 14 százalékkal a slágerlistán.

A bolgár média 2001 óta közli így az urnáktól távozó szavazók megkérdezésén alapuló felmérések eredményét egész nap. Az exit poll eredményeket hivatalosan a szavazóhelyiségek bezárása után, közép-európai idő szerint 18 órakor tették közzé.